Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turistični kolhoz – ne, hvala

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 25. 02. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2022 / 09:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Turistični kolhoz – ne, hvala
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Turistični kolhoz – ne, hvala

Družbenopolitični delavci nas prepričujejo, kakšna nacionalna nesreča se utegne pripetiti, če bo projektno podjetje Prestige Tourism, ki je posredno v lasti desetega najbogatejšega Madžara Daniela Jellineka, kupilo 43,2-odstotni delež v delniški družbi Sava.

Prodajalec deleža je družba »York Global Finance Offshore Bdh« s sedežem v Luksemburgu. Družbo upravlja znana newyorška družba za upravljanje York Capital Management, čigav pa je denar, s katerim poceni odkupujejo terjatve do slovenskih, v tranziciji zabredlih družb, pa se ne ve.

Daniela Jellineka naj bi z Viktorjem Orbanom povezoval Jellinekov nakup nekega nepremičninskega podjetja od Orbanovega zeta. To ni dovolj, da bi lahko sklepali, da madžarski kupci Yorkovega deleža v Savi ne znajo upravljati s turističnimi nepremičninami ali da imajo neke neposlovne, politične namene. Politično delovanje Yorka pa je že razvidno.

Potem ko je vlada Mira Cerarja odslovila neubogljive tuje direktorje slabe banke (DUTB), je York od DUTB poceni odkupil terjatve do družb DZS, Istrabenz, Sava in Terme Čatež. S temi nakupi so med drugim utrdili položaj Bojana Petana v družbah DZS in Terme Čatež in nič ne kaže, da bi se jim s prodajo teh deležev mudilo, tako kot se jim mudi v primeru Save.

V Sloveniji je do privatizacije prišlo le v treh primerih.

York je od propadle goriške družbe KB 1909 kupil tudi politični tednik Mladina; »naložba«, ki zasleduje bolj politične kot ekonomske interese.

Minister Počivalšek ima velike zasluge za Slovenijo. Preprečil je, da bi imeli volitve sredi prvega vala epidemije in da bi še kdaj na čelo slovenske vlade prišel nesposobni Marjan Šarec. 

A ko gre za strategijo privatizacije slovenskih hotelov, menim, da minister Počivalšek ni realen. Konsolidacija in potem urejena privatizacija, za kar se zavzema, ni uresničljiv scenarij.

V Sloveniji je do privatizacije prišlo le v treh primerih: (a) če so direktorji družbe prodali osnovno dejavnost zasebnemu lastniku, sami pa so se potem s kupnino igrali kapitaliste (primer Sava), (b) če so podjetja in država v tako hudih težavah, da se mora prodaja izvesti ne glede na neugodne okoliščine in ceno (primer: Adria, Aerodrom, NKBM, NLB), ali (c) ko je bila država manjšinski lastnik in je skupaj z zasebnimi lastniki ugotovila, da je ekonomsko smiselno, da dobi družba novega lastnika in se poskuša v prodajnem postopku iztržiti čim višjo kupnino.

V primeru, da namesto »Madžarov« delež Save od Yorka odkupi državni SDH, se od scenarija (c), ki je običajen v normalnih tržnih gospodarstvih, močno oddaljimo in stopimo na pot scenarija (b). 

Dobili bomo visoko zadolžen državni turistični kolhoz, ki ga bodo domače interesne skupine izčrpavale, dokler bo šlo, potem pa se bo na vrat na nos iskalo rešitelja, pa tudi če bo »Madžar«.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (8/2022). 

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh