Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turški predsednik na obisku v Zagrebu

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 09. 2022 / 18:01
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 18:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Turški predsednik na obisku v Zagrebu
FOTO: Fb Recep Tayyip Erdoğan

Turški predsednik na obisku v Zagrebu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je danes v Zagrebu sestal s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Erdogan se je zavzel za ozemeljsko celovitost Bosne in Hercegovine, Milanović pa je dejal, da po pogovoru s turškim kolegom vidi, da državi ne poznata dovolj stališč druga druge.

Ena od glavnih tem pogovorov med predsednikoma je bila politična kriza v Bosni in Hercegovini.

Erdogan je poudaril, da se zavzema za ozemeljsko celovitost BiH in da rešitev za krizo vidi v dogovoru med voditelji v BiH. Dodal je, da ni zadovoljen z daytonskim mirovnim sporazumom, kot z njim ni bil zadovoljen prvi predsednik BiH Alija Izetbegović, ko ga je podpisal.

»Imamo Bošnjake, Hrvate in Srbe, dve entiteti, voditelje, ki predstavljajo te narode, in verjamem, da odločitve morajo sprejeti voditelji v Bosni in Hercegovini,« je poudaril.


»O teh temah se moramo več pogovarjati med seboj. Iz te ure in nekaj pogovora se vidijo dobri nameni, a tudi to, da ne poznamo dovolj stališč druga druge. Potrebujemo več dialoga. Verjamem v dobre namene,« pa je izjavil Milanović.

Erdogan se bo z Milanovićem danes udeležil tudi odprtja nove džamije in islamskega kulturnega centra v Sisku.

Ob vrnitvi v Zagreb se bo srečal še s premierjem Andrejem Plenkovićem in nagovoril udeležence hrvaško-turškega gospodarskega foruma. Udeležbo na forumu je potrdilo 75 turških in okoli 160 hrvaških gospodarstvenikov.

Erdogana na tridnevni turneji po Zahodnem Balkanu, v sklopu katere je obiskal še Sarajevo in Beograd, spremljajo žena Emine Erdogan ter številni ministri kot tudi več deset drugih visokih uradnikov, poslovnežev in predstavnikov vladajoče turške stranke AKP.

Nalaganje
Nazaj na vrh