Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Učenci so bili poslani, da svetu prinesejo mir«

Objava: 11. 04. 2012 / 14:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Učenci so bili poslani, da svetu prinesejo mir«

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco spregovoril o velikonočnem veselju in priložnosti, da kristjani z navdušenjem ponovno odkrijemo izvire naše vere, pred začetkom avdience pa je blagoslovil mozaik Svete družine, delo slovenskega umetnika p. Marka Ivana Rupnika.

Po besedah papeža Benedikta XVI. lahko ‘težke nagrobne kamne’, s katerimi si človek obremenjuje življenje, prevrne le eden, namreč ‘vstali Kristus’. Kot je sveti oče pojasnil v svojem nagovoru med prvo splošno avdienco po velikonočnih praznikih, na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je ob tej priložnosti zbralo okoli petindvajset tisoč vernikov, gre pri tem za odstranjevanje ‘ločitev, sovraštva, zamere, zavisti, nezaupanja in brezbrižnosti’.

Jezusovo vstajenje pa je mnogo več kot le eden izmed dogodkov v zgodovini človeštva. Velikonočna skrivnost lahko človeka danes preobrazi prav tako, kot se je to zgodilo prvim učencem, je dejal papež. In tudi danes želi vstali Jezus vstopiti ‘v hiše in srca’ ljudi, kar še posebej velja takrat, ko so človeška srca obremenjena s skrbmi, strahom ali krivdo. S svojim vstajenjem je Jezus premagal greh in smrt, podarja pa nam veselje, mir in upanje. S tem daje nov smisel v življenju vsem, ki so utrujeni, žalostni in brez upanja.

Glasbeni pozdrav iz Alp je svetemu očetu med splošno avdienco prinesla skupina alpskih rogistov iz južne Nemčije, ki je za papeža pripravila krajši koncert.

Benedikt XVI. je na splošno avdienco v Vatikan s helikopterjem prispel iz svoje letne rezidence v Castel Gandolfu, kamor se je odpravil minulo nedeljo, da bi užil nekaj dni zasluženega počitka. Za skoraj petinosemdesetletnim papežem sta namreč dva izredno naporna tedna romanja po Mehiki in Kubi ter vodenja slovesnih bogoslužij v velikem tednu in med velikonočnimi prazniki. V Vatikan naj bi se vrnil jutri, v ponedeljek pa sveti oče praznuje svoj petinosemdeseti rojstni dan.

Pred začetkom včerajšnje splošne avdience je papež v pričakovanju svetovnega srečanja družin v Milanu blagoslovil mozaik Svete družine, ki ga je naredil slovenski umetnik p. Marko Ivan Rupnik. Krajšo slovesnost je sveti oče v Vatikanu vodil v navzočnosti italijanskega kardinala Ennia Antonellija, predsednika Papeškega sveta za družino.

Kot poroča Radio Ognjšče, ikona predstavlja Sveto družino in Sveto Trojico preko rok Boga Očeta, ki podpira ogenj Duha, ki je Jezus. Ob Jezusu in Mariji sta zemeljski raj in nebeški Jeruzalem, ki v središče zgodovine odrešenja postavlja Sveto družino. Ikono bodo odnesli v baziliko sv. Ambroža v Milanu, od koder bo začela romanje po sedmih krajih v škofiji, v vsakem od njih pa bo ostala en teden.

V času svetovnega srečanja družin med 30. majem in 3. junijem letos bo mozaik razstavljen v Milanu.

Benedikt XVI. se bo srečanja udeležil med 1. in 3. junijem. K papeževi maši na milanskem letališču 2. junija pričakujejo okoli tristo tisoč obiskovalcev.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh