Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukradena Jakobova knjiga ponovno v Santiagu de Compostela

Objava: 10. 07. 2012 / 13:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ukradena Jakobova knjiga ponovno v Santiagu de Compostela

Predsednik španske vlade Mariano Rajoy je najdeni ‘Codex Calixtinus’ izročil tamkajšnjemu nadškofu Julianu Barriu.

Leto dni po ropu je t.i. Jakobova knjiga ponovno našla svoj dom v španski romarski stolnici v Santiagu de Composteli. Po navedbah tamkajšnjih medijev je predsednik španske vlade Mariano Rajoy pred letom dni ukradeni ‘Codex Calixtinus’ minulo nedeljo osebno izročil nadškofu v Santiagu, Julianu Barriu. Latinski rokopis iz 12. stoletja je po besedah dekana Jakobove stolnice, Joseja Marie Diaza, neprecenljive vrednosti in velja kot prvi vodnik po romarski poti apostola Jakoba.

Španska policija je knjigo minuli teden v roke dobila v neki avtomobilski garaži v bližini obalnega mesta La Coruna v Galiciji. Stavba v predelu Milladoiro je last glavnega osumljenca, nekdanjega cerkvenega uslužbenca, ki naj bi knjigo julija lani ukradel iz arhiva Jakobove stolnice. V stanovanju zdaj že aretiranega osumljenca je policija našla tudi milijon evrov v gotovini in nekatere druge predmete, ki so bili prav tako ukradeni iz stolnice. Električar je tatvino priznal in pojasnil, da je šlo za maščevanje, ker ga je stolni dekan po petindvajsetih letih nameraval odpustiti.

Predsednik španske vlade Rajoy je romarski stolnici v Santiagu ponudil tesnejše sodelovanje s policisti, da bi se v prihodnje izognili tovrstnim tatvinam. Nadškpf Barrio je pojasnil, da glede umetnostnih zakladov v stolnici obstaja preveč ‘varnostnih lukenj’. Cerkev si bo morala priskrbeti boljši varnostni sistem.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh