Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: katoliški založniki nadaljujejo delo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 04. 2022 / 09:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2022 / 09:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: katoliški založniki nadaljujejo delo
Ukrajinska begunska otroka v Lvovu. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: katoliški založniki nadaljujejo delo

Zaradi izbruha vojne v Ukrajini je v državi zastalo delo številnih založb.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Nekatere največje ukrajinske tiskarne so v posebej močno prizadetem mestu Harkov. Omejena je tudi dobava papirja, običajna logistika pa trenutno ni mogoča. Kljub vsem težavam pa katoliški založniki po poročanju spletnega portala Vatican News še naprej delujejo.

Soočajo se namreč z velikim povpraševanjem po verski literaturi ter katehetskih in bogoslužnih knjigah v ukrajinščini. Večina naročil prihaja iz tujine, predvsem s Poljske, pa tudi iz Nemčije, s Češke in Slovaške.

Založniki se soočajo z velikim povpraševanjem po verski literaturi ter katehetskih in bogoslužnih knjigah v ukrajinščini.

»Prejemamo številna povpraševanja od izobraževalnih ustanov, zasebnikov in samih Ukrajincev, mater in babic, ali imamo kakršne koli publikacije v ukrajinščini,« pojasnjuje p. Wojciech Turek, provincial pavlistov na Poljskem in v Ukrajini. »V trenutnih razmerah je težko izpolniti kratkoročne zahteve za tiskanje. Iz Ukrajine poskušamo uvoziti tisto, kar je bilo tam natisnjeno še pred vojno, in gradivo posredovati tistim, ki zanj prosijo.«

Povpraševanje predvsem iz tujine

Največje katoliške založbe v Ukrajini delujejo v Lvovu: rimsko-katoliška založba »Založniška hiša sv. Pavla«, ki jo vodijo pavlisti, in grško-katoliška založnika: »Svichado« in »Misjoner«. Ti založniki so po začetnem šoku ob izbruhu vojne nadaljevali svojo dejavnost, kolikor je bilo mogoče. Knjige z versko vsebino zdaj pošiljajo v različne evropske države. V ta namen pogosto uporabljajo prazne tovornjake, ki so v Ukrajino pripeljali humanitarno pomoč in se nato vračajo.

Ukrajinske založbe zdaj knjige z versko vsebino pošiljajo v različne evropske države.

Molitvenike za oborožene sile izdelujejo v Ukrajini. To počne predvsem založba »Svichado«. Pavlisti v Ukrajini trenutno tiskajo fatimski molitvenik, ki bo tematsko povezan s papeževo posvetitvijo Ukrajine in Rusije Marijinemu Brezmadežnemu srcu. Po zaslugi podpore italijanske Cerkve ga bodo razdeljevali brezplačno.

Nalaganje
Nazaj na vrh