Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina odklanja vračilo katoliških cerkva

Objava: 21. 07. 2011 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ukrajina odklanja vračilo katoliških cerkva

Mestne uprave na jugu in vzhodu Ukrajine dajejo prednost pravoslavnim vernikom Moskovskega patriarhata pred katoliško Cerkvijo.

Katoliška Cerkev v Ukrajini preživlja težke čase: kot so poročali tamkajšnji mediji, je mestni svet krimske prestolnice Sevastopol z veliko večino zavrnil vračilo cerkvene stavbe, ki so jo leta 1936 zasegle sovjetske oblasti. Katoliško cerkev, zgrajeno leta 1911, še danes, tako kot v obdobju komunistične vladavine, uporabljajo za kinodvorano.

Mestni svet je minulo jesen jasno izrazil svojo pripravljenost za vrnitev omenjenega svetišča, vendar je zanj zahteval plačilo odškodnine. Nedavno pa so se po poročilih sodeč le trije izmed petinsedemdesetih članov sveta strinjali, da stavbo vrnejo ukrajinskim katoličanom.

Katoliška župnija v večinsko pravoslavnem Sevastopolu si že dolga leta prizadeva za vračilo svetišča. Njeni predstavniki so izrazili tudi zahtevo po odškodnini. Maja letos so tamkajšnji katoličani priredili protestni shod pred nekdanjo cerkvijo.

Katoliška bogoslužja v Sevastopolu trenutno obhajajo v zasebnem stanovanju, ki so ga leta 1996 preuredili v kapelo. Župnija po lastnih navedbah šteje okoli štiristo članov.

Mestne uprave na jugu in vzhodu Ukrajine vedno znova dajejo prednost pravoslavnim vernikom Moskovskega patriarhata pred katoliško Cerkvijo. Tako je vlada mestnega sveta v Odessi meseca junija katoličanom prvič po dolgih letih prepovedala telovsko procesijo okoli cerkve. Uradno pojasnilo za njihovo odločitev je bil strah, da bosta s procesijo motena javni red in mir. Istočasno pa so verniki pravoslavne Cerkve dobili dovoljenje za izvedbo svoje procesije v isti mestni četrti.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh