Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: poziv Zelenskega voditeljem G7

Ana Rupar
Za vas pišejo:
Ana Rupar, Spletno uredništvo
Objava: 27. 06. 2022 / 10:41
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: poziv Zelenskega voditeljem G7
124. dan vojne v Ukrajini. Tarča napadov v Kijevu tudi vrtec. FOTO: Zajem zaslona/Facebook

Ukrajina: poziv Zelenskega voditeljem G7

Vojna v Ukrajini traja že 124 dni in potem ko so ukrajinsko prestolnico po tednih zatišja včeraj znova pretresle eksplozije, tarča napadov sta bila tudi stanovanjski blok in vrtec, danes poročajo o spopadih za mesto Lisičansk in Slovjansk. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je danes prek video povezave nagovoril voditelje držav G7.


Ukrajinske sile se še naprej prizadevajo zaustaviti rusko ofenzivo v mestu Lisičansk, mestu v neposredni bližini Severodonecka in zadnjem oporišču Kijeva v vzhodni regiji Lugansk. Ruske sile so mesto napadle z juga in ga močno poškodovale, tarča obstreljevanja so bile tudi okoliške vasi. »Rusko uničevanje stanovanjskih, industrijskih in upravnih stavb ne preneha. Ni ure, da bi se sovražnikovo orožje ohladilo,« je po poročanju CNN dejal vodja območne vojaške uprave Serhi Hajdaj. »Mesto poskušajo blokirati z juga.


Guverner Donecka Pavlo Kirilenko je medtem potrdil napredovanje ruskih sil, oklepnih vozil in artilerij v smeri mesta Slovjansk. Ruske sile naj bi se približevale ukrajinskim obrambnim linijam, da bi za bombardiranje mesta lahko poleg vojaških letal in raket lahko uporabile tudi svojo artilerijo. »Rusi ne spreminjajo svoje taktike. Videli smo že, kaj se je zgodilo v Mariupolju in Severodonecku, zato se v Slovjansku pripravljamo na vse možne scenarije,« je dejal.


Rusija je poleg okrepljene ofenzive v vzhodnih regijah po poročanju STA izstrelila tudi številne rakete na več ukrajinskih regij, in sicer Lvov, Mikolajiv, Žitomir, Černigiv in Hmelnicki.

Ukrajinci: napadajo stanovanja; Rusi: tarča centri za vojaško usposabljanje

V Odesi je bila tarča napada stanovanjsko območje civilnega naselja, uničenih je bilo več stanovanjskih in gospodarskih poslopij na približno 500 0kvadratnih metrih, napad je zahteval šest žrtev.

Nekaj teh napadov je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo, ki pa v nasprotju z Ukrajinci, trdi, da so tarče napadov centri za vojaško usposabljanje v regijah Černigiv, Žitomir in Lvov.

V luči ruskih napadov je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pozval vrh G7, ki v teh dneh zaseda na Bavarskem, k sprejemu dodatnih sankcij proti Rusiji in pomoči Ukrajini, zlasti pri dobavi težkega orožja.

Predsednik Zelenski pa je potem, ko je Kijev poročal, da so bile ruske rakete izstreljene tudi iz beloruskega ozemlja, nagovoril Beloruse, naj se ne pustijo potegniti v vojno proti Ukrajini: »Kremelj je že odločil vse namesto vas. Toda vi niste sužnji, ni vam treba umreti.«

Zelenski: poziv G7 k podpori za končanje vojne in okrepitvi sankcij

Zelenski je danes o razmerah in boju zoper rusko ofenzivo spregovoril na vrhu skupine G7, še v tem tednu pa naj bi nagovoril tudi vrh Nata v Madridu. Voditelje držav G7 je pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi do konca leta končali rusko invazijo na Ukrajino, pa tudi, naj okrepijo sankcije proti Rusiji. Po navedbah STA so države G7 ob tem Ukrajini zagotovile nadaljnjo podporo.

Zelenski je v svojem nagovoru prek video povezave pojasnil, da razmere na bojišču postajajo vse težje za ukrajinsko vojsko, ki se sooča z napadi ruskih sil. Poudaril je, da je treba še naprej izvajati »težke kazenske ukrepe« proti Rusiji in »ne zmanjšati pritiska« kljub več paketom sankcij, ki so jih zahodni zavezniki doslej že sprejeli proti Moskvi.

Zelenski se je voditeljem sedmerice držav zahvalil za podporo Ukrajini, po navedbah virov pa jih je zaprosil za podporo, ki obsega pet točk, in sicer sisteme protiletalske obrambe, varnost, izvoz ukrajinskega žita, sankcije in obnovo države.

Nalaganje
Nazaj na vrh