Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinsko prestolnico pretreslo več eksplozij, G7 z novimi sankcijami proti Rusiji

Za vas piše:
T. M.
Objava: 26. 06. 2022 / 09:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2022 / 16:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinsko prestolnico pretreslo več eksplozij, G7 z novimi sankcijami proti Rusiji
Posledice vojne v Kijevu. FOTO: dpa/STA

Ukrajinsko prestolnico pretreslo več eksplozij, G7 z novimi sankcijami proti Rusiji

Ukrajinsko prestolnico so danes zjutraj pretresle štiri eksplozije, poročajo tuji mediji. Eksplozije so odjeknile okoli 6. ure zjutraj, približno pol ure pred tem pa so se že oglasile sirene za nevarnost napada.

Ukrajinska prestolnica sicer že več tednov ni bila tarča ruskega napada, danes pa naj bi obstreljevanje zadelo stanovanjski kompleks v bližini centra mesta. Stavbo je zajel močan požar. 

Zaenkrat še ni poročil o morebitnih žrtvah tega napada, kar je potrdil tudi kijevski župan Vitalij Kličko: »Več eksplozij je v okrožju Ševčekivski. Reševalna vozila so na kraju dogodka in poteka evakuacija stanovalcev iz dveh stavb.« 

V enem zadnjih napadov v Kijevu, ob obisku generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, je bila konec aprila ubita tudi novinarka ukrajinskega Radia Svobodna Evropa Vera Girič

Zelenski napovedal vrnitev vseh okupiranih ukrajinskih mest

Ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski je v svojem sobotnem nagovoru napovedal, da bodo Ukrajinci nazaj zavzeli vsa mesta, ki jih je okupirala Rusija – od Severodonecka, ki je padel v soboto, do Donecka in Luganska. Pozabili pa ne bodo niti na Melitopolj ali Mariupolj. 

»Vsa mesta v Ukrajini, ki so jih začasno zasedli, bodo spet ukrajinska,« je zatrdil Zelenski. Potrdil je sicer tudi, da je Severodoneck po več tednih bojev padel

Zelenski je sporočil še, da je v državi v soboto eksplodiralo 45 ruskih raket. »To je nova potrditev naših stališč, da zgolj sankcije proti Rusiji ne zadostujejo,« je dejal in pozval mednarodno skupnost k več pomoči v orožju.

V ruševinah v Kijevu ujeti številni ljudje 

V ruševinah stanovanjskega bloka v Kijevu, ki je bil danes tarča ruskega raketnega obstreljevanja, so ostali ujeti številni ljudje. Svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Haraščenko je sporočil, da je ena raketa zadela stanovanjski blok, druga pa je padla na območje vrtca. 

Obe stavbi sta v kijevskem okrožju Ševčenko. Stanovanjski blok stoji v bližini tovarne orožja Artem, ki je bila že večkrat tarča ruskih napadov.

Ruski napadi so se zdaj po več tednih premora znova okrepili. Skupno je v Kijev in okolico danes priletelo že 14 raket, je sporočil ukrajinski poslanec Oleksi Hončarenko.

Države G7 z novimi sankcijami proti Rusiji

Države skupine G7 so se danes dogovorile za prepoved uvoza ruskega zlata, s čimer želijo še okrepiti sankcije proti Moskvi in ohromiti njen vojaški stroj v Ukrajini. Po oceni ZDA je zlato namreč drugi največji izvozni artikel Rusije in pomemben vir prihodkov Kremlja. 

Skupina G7 bo skupaj prepovedala uvoz ruskega zlata, glavnega ruskega izvoznega artikla, ki tej državi prinaša več deset milijard dolarjev, je na Twitterju sporočil ameriški predsednik Joe Biden. Po besedah britanskega premierja Borisa Johnsona pa bo skupni ukrep neposredno prizadel ruske oligarhe in ruskega predsednika Vladimirja Putina

Ukrep je sicer najprej predlagala Velika Britanija, kasneje pa so se ji pridružile tudi Kanada, Japonska in ZDA. Ostale države skupine se bodo ukrepu uradno pridružile v torek, ko bo na sporedu tudi uradna predstavitev novega paketa sankcij proti Rusiji.

Glede na osrednjo vlogo Velike Britanije v mednarodni trgovini z zlatom in vzporedne ukrepe ZDA, Japonske in Kanade, bo imel ta ukrep po oceni Londona »globalni doseg, saj bo to blago izključil iz uradnih mednarodnih trgov«. 

Zlato je za Rusijo pomemben izvozni artikel in pribežališče v času gospodarskih pretresov. Od nastopa zahodnih sankcij proti Rusiji je veliko število najbogatejših Rusov pohitelo s pretvorbo svojega premoženja v zlato, da bi se tako izognili posledicam finančnih omejitev.

Po podatkih Bele hiše je rusko zlato leta 2020 predstavljalo približno pet odstotkov vsega izvoza zlata, medtem ko je 90 odstotkov tega izvoza pristalo v državah skupine G7, zlasti v Veliki Britaniji. 

Nalaganje
Nazaj na vrh