Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruske sile zavzele Severodoneck

Za vas piše:
T. M.
Objava: 25. 06. 2022 / 15:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2022 / 18:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruske sile zavzele Severodoneck
Tragične razmere v Ukrajini se ne umirjajo. FOTO: Wikipedija

Ruske sile zavzele Severodoneck

Župan mesta Severodoneck, ki je bilo več tednov prizorišče srditih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, je danes potrdil, da je mesto v celoti padlo v ruske roke.

Župan Oleksandr Strjuk je novico potrdil dan po tem, ko so ukrajinski branilci dobili ukaz, da se umaknejo iz kraja, kjer jim je grozilo, da jih napadalci v celoti obkrožijo.

Predstavnik proruskih separatističnih sil Andrej Maročko je danes potrdil, da so Rusi vzpostavili nadzor tudi nad kemično tovarno Azot, potekajo pa tudi že ulične borbe za Lisičansk.

Po besedah Ivana Filiponenka (predstavnika separatistov iz Donbasa) se je v tovarni nahajalo 800 civilistov, ki so že bili evakuirani.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je potrdil, da Rusija sedaj sile usmerja proti Lisičansku, ki je njena naslednja strateška tarča v prizadevanju za osvojitev Donbasa.

Iz Ukrajine poročajo o številnih ruskih raketnih napadih

Rusija je danes izstrelila rakete na več ukrajinskih regij, in sicer Lvov, Mikolajiv, Žitomir, Černigiv in Hmelnicki, poroča ukrajinski generalštab. Nekatere od raket naj bi ruske sile izstrelile tudi iz Belorusije.

Danes zjutraj je bila regija Černigiv tarča napada z raketami, od katerih jih je bilo kar 20 izstreljenih z ozemlja Belorusije, je sporočilo severno poveljstvo ukrajinske vojske. Glavna tarča bila vas Desna, v kateri je bila zadeta infrastruktura. O žrtvah zaenkrat ne poročajo, prav tako niso navedli, ali je bila prizadeta infrastruktura vojaška ali civilna.

Rakete iz Belorusije so priletele tudi v regijo Žitomir, kjer je skupno padlo 24 raket, je sporočil župan mesta Žitomir Sergej Suhomlin.

Do napadov prihaja ravno v času, ko se bosta danes v Sankt Peterburgu sestala ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa naj bi Belorusijo obiskal v četrtek in petek.

Ukrajinska zračna obramba je na območju regije Hmelnicki uspela sestreliti dve raketi, v regiji Mikolajiv na jugu Ukrajine pa obseg škode in število morebitnih žrtev še ocenjujejo, je dejala tiskovna predstavnica lokalne uprave.

Ukrajinske sile so prav tako danes v bližini mesta Bahmut odbile ruske napade med krajema Volodimirivka in Pokrovsk, skozi katera poteka ključna oskrbovalna pot za mesto Lisičansk. Rusija namreč sedaj obstreljuje Lisičansk, ki je njena naslednja strateška tarča v prizadevanju za osvojitev Donbasa, po tem ko so se ukrajinske sile pred kratkim po večtedenskih hudih spopadih umaknile iz Severodonecka.

Čeprav Belorusija ni neposredno vpletena v konflikt z Ukrajino, pa so oblasti v Minsku ruski vojski dale na razpolago belorusko ozemlje kot izhodišče za kopenski napad na Kijev. Država, ki jo od leta 1994 vodi Lukašenko, je tudi zato podvržena mnogim sankcijam Zahoda.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh