Zapri
Iskanje

Uničeni vsi mostovi, ki vodijo v Severodoneck

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 06. 2022 / 10:41
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 10:47
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Uničeni vsi mostovi, ki vodijo v Severodoneck

Uničeni vsi mostovi, ki vodijo v Severodoneck
FOTO: Twitter
Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je sporočil, da je ruska vojska uničila še zadnji most, ki je povezoval Severodoneck s preostalim ozemljem pod nadzorom ukrajinskih sil, kar je na Twitterju potrdil tudi župan Severodonecka Striuk.

V zadnjih tednih se spopadi v tem mestu stopnjujejo, kar tamkajšnjim prebivalcem povzroča hude stiske. Zaradi silovitih spopadov in uničenja mostov, ki vodijo do Severodonecka, je evakuacija civilistov nemogoča, je opozoril Hajdaj, ukrajinski predsednik Zelenski pa je medtem pozval Zahod, da Ukrajini zagotovijo več sodobnega orožja.

Zahtevni pogoji za preživetje

Luganški guverner poudaril tudi, da se prebivalci mesta soočajo z izjemno zahtevnimi pogoji za preživetje, poročanje tujih medijev povzema STA. Če bi ruske sile zavzele Severodoneck in bližnji Lisičansk, bi v celoti obvladovale regijo Lugansk, ki skupaj z regijo Doneck tvori Donbas

Zelenki: Potrebujemo sodobno topništvo

Kot je v nočnem nagovoru dejal Zelenski, bo bitka za Donbas v zgodovino zapisana »kot ena najbolj nasilnih bitk v Evropi«. Ukrajinska vojska naj bi dnevno beležila med 100 in 300 smrtnih žrtev.

Zelenski je ob tem spet izrazil prepričanje, da ukrajinska vojska lahko osvoji nazaj izgubljeno ozemlje, a da za to potrebuje sodobno topništvo, saj da ji to edino lahko zagotovi prednost na bojišču. »Potrebujemo samo dovolj orožja, da to zagotovimo. Naši partnerji ga imajo,« je dejal. Obljubil je, da bodo osvobojena vsa ozemlja, ki jih trenutno obvladujejo ruske sile, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Rusija pripojila že leta 2014.

Ukrajinske sile še obvladujejo tovarno Azot

Vojaški predstavnik doneških separatistov Eduard Basurin je za medije dejal, da se preostale ukrajinske sile v Severodonecku morajo predati ali umreti, ob tem pa dodal, da so »ukrajinske divizije tam za vedno«. Po zadnjih poročilih je to industrijsko mesto pod 70-odstotnim nadzorom ruskih sil. Ukrajinske sile še naprej obvladujejo kemično tovarno Azot, kamor naj bi se zateklo približno 500 civilistov, tudi okoli 40 otrok.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh