Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinske sile potisnjene iz središča Severodonecka

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 06. 2022 / 13:22
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2022 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinske sile potisnjene iz središča Severodonecka
V svojem nočnem nagovoru je Zelenski dejal, da so boji za Severodoneck zelo siloviti. FOTO: Facebook Volodimir Zelenski

Ukrajinske sile potisnjene iz središča Severodonecka

Ukrajinska vojska je potrdila, da so bile njene sile potisnjene iz središča Severodonecka. Če pade Severodoneck, bodo ruske sile tako rekoč v celoti zasedle regijo Lugansk, ki skupaj z regijo Doneck tvori Donbas. To območje na vzhodu Ukrajine je v zadnjih tednih glavno bojišče v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da se ukrajinski vojaki borijo »dobesedno za vsak meter«. Generalštab ukrajinske vojske je dejal, da je rusko topništvo z obstreljevanjem središča mesta prisililo ukrajinske branilce v umik. 

Zelenski: »Boji za Severodoneck so zelo siloviti«

Ruske sile si želijo dokončno zasesti Severodoneck in sosednje mesto Lisičansk, saj bi tako imele odprto pot do mesta Kramatorsk ter do vzpostavitve nadzora nad celotnim Donbasom. 

Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru dejal, da so boji za Severodoneck zelo siloviti. FOTO: Facebook Volodimir Zelenski

Guverner Luganska Sergij Hajdaj je pri tem obtožil napadalce, da obstreljujejo kemično tovarno Azot, kjer se po njegovih besedah skriva približno 500 civilistov, od tega 40 otrok. Vodja luganških separatistov Leonid Pasečnik je dodal, da proruske sile območje tovarne Azot ne napadajo agresivno, saj se zavedajo nevarnosti okoljske katastrofe. Pri tem je obtožil ukrajinsko vojsko, da iz območja tovarne obstreljuje mesto. 

Doslej življenje izgubilo 288 otrok

V Ukrajini je bilo sicer od začetka ruske invazije konec februarja ubitih približno 288 otrok, več kot 527 pa je bilo ranjenih, je danes sporočilo ukrajinsko generalno tožilstvo, poročanje ukrajinske tiskovne agencija Ukrinform povzema STA.  

Po podatkih tožilstva za mladoletnike je bilo ubitih 288 otrok, več kot 527 pa jih je bilo ranjenih.

Največ žrtev med otroci je v regiji Doneck, in sicer 218. V vojni je bilo poškodovanih tudi 1971 izobraževalnih ustanov, od tega jih je bilo 194 popolnoma uničenih.

Nalaganje
Nazaj na vrh