Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski borci s strani Rusije pozvani k predaji

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 15. 06. 2022 / 09:20
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 10:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski borci s strani Rusije pozvani k predaji
Bitka proti ruskim silam v regiji Donbas bo močno odločala o poteku vojne. FOTO: Twitter

Ukrajinski borci s strani Rusije pozvani k predaji

Rusija je ukrajinske borce, ki so se zatekli v tovarno Azot v mestu Severodoneck, pozvala k predaji, medtem ko krepi prednost v boju za nadzor nad vzhodno Ukrajino. Ruske sile so od zaledja odrezale ukrajinske enote, ki so še ostale v industrijskem mestu Severodoneck, in uničile vse mostove, ki ga povezujejo s sosednjim mestom Lisičansk.

»Od 8. ure zjutraj po moskovskem času morajo ukrajinski borci prenehati z nesmiselnim upiranjem in položiti orožje,« je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal generalmajor Mihail Mizincev, vodja ruskega centra za upravljanje nacionalne obrambe.

Evakuacija tovarne Azot 

Rusko obrambno ministrstvo je ob tem sporočilo, da je danes pripravljeno organizirati evakuacije iz tovarne Azot, kjer je poleg vojakov ujetih okoli 500 civilistov, v mesto Svatovo v regiji Lugansk, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Zelenski pa je v torek dejal, da bo bitka proti ruskim silam v regiji Donbas odločala o poteku vojne, in pozval svoj narod, naj »ob uničujočem napadu Moskve na ključni mesti Severodoneck in Lisičansk ostane močan«. Ob tem je Zahod ponovno pozval k hitrejši in bolj obsežni dobavi orožja.

Izid spopada visi na nitki 

Na vse bolj obupane pozive Ukrajine, se je odzval tudi vodja Nata Jens Stoltenberg in jo podprl z več orožja in zaveznike pozval, naj pospešijo dobavo Kijevu. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je medtem v torek povedala, da naj bi Ukrajina prejela le 10 odstotkov orožja, ki ga je zahtevala od Zahoda. »Ne glede na to, kako zelo se Ukrajina trudi, kako profesionalna je naša vojska, brez pomoči zahodnih partnerjev ne bomo mogli zmagati v tej vojni,« je dodala Maljarneva. 

Zelenski: »Ključnega pomena je vztrajnost« 

»Na žalost so izgube boleče, vendar moramo ostati močni. V Donbasu je ključnega pomena vztrajnost. Moramo vztrajati. Donbas je ključ do odločitve, kdo bo prevladoval v prihodnjih tednih,« je v video nagovoru dejal Zelenski.

Zavzetje Severodonecka bi si Moskva v prizadevanjih za osvojitev Donbasa, ki je od leta 2014 delno v rokah proruskih separatistov, odprla pot do Slovjanska in drugega večjega mesta Kramatorsk, povzema STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh