Zapri
Iskanje

Ukrajina: zaradi vojne uničenih prek 150 kulturnih znamenitosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 06. 2022 / 12:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2022 / 12:30
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ukrajina: zaradi vojne uničenih prek 150 kulturnih znamenitosti

Ukrajina: zaradi vojne uničenih prek 150 kulturnih znamenitosti
Središče Harkova. FOTO: Vatican Media
Od začetka vojne februarja letos je bilo v Ukrajini delno ali v celoti uničenih 152 kulturnih spomenikov, opozarja kulturna organizacija Združenih narodov Unesco.

Unesco je danes objavil posodobljeno oceno škode, ki je nastala na kulturnih spomenikih v Ukrajini od 24. februarja 2022, ko se je začela ruska ofenziva. Po podatkih, ki so jih pridobili Unescovi strokovnjaki, je bilo zaradi spopadov delno ali v celoti uničenih 152 kulturnih spomenikov, od tega 70 verskih zgradb, 30 zgodovinskih objektov, 18 kulturnih središč, 15 spomenikov, 12 muzejev in sedem knjižnic.

Kulturna dediščina v vseh svojih oblikah ne sme biti napadena pod nobenim pogojem.

»Ponavljajoči se napadi na ukrajinske kulturne spomenike se morajo končati,« je izrazila zahtevo direktorica Unesca Audrey Azoulay. »Kulturna dediščina v vseh svojih oblikah ne sme biti napadena pod nobenim pogojem. Pozivam k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, zlasti Haaške konvencije o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada.«

Tri četrtine poškodovanih objektov je na treh območjih

Tri četrtine poškodovanih spomenikov stoji na treh območjih: v pokrajini Doneck, kjer so spopadi še vedno zelo intenzivni, je poškodovanih 45 kulturnih spomenikov, v pokrajini Harkov 40 in v pokrajini Kijev 26 spomenikov.

Unesco od začetka vojne izvaja vrsto nujnih ukrepov, da bi preprečil še večje uničenje.

Unesco od začetka vojne izvaja vrsto nujnih ukrepov, da bi preprečil še večje uničenje. Organizacija kulturnim delavcem na terenu zagotavlja tehnične nasvete za zaščito stavb in inventarja, določila je zaklonišča za zavarovanje predmetov, ki jih je bilo mogoče premakniti, in okrepila prizadevanja za gašenje požarov.

Doslej ni bil prizadet noben spomenik svetovne dediščine

Unesco je ukrajinskim oblastem pomagal tudi pri označevanju kulturnih spomenikov z značilnim modrim ščitom. Ta simbol označuje, da je premoženje zaščiteno v skladu s Haaško konvencijo iz leta 1954. Vsaka kršitev se zato šteje za kršitev mednarodnega prava in se lahko preganja. Doslej na srečo ni bil uničen nobeden izmed sedmih spomenikov Unescove svetovne kulturne dediščine, med katerimi sta med drugimi stolnica sv. Sofije in samostanski kompleks v Kijevu.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh