Zapri
Iskanje

Na seznamu sankcij tudi ruski patriarh Kiril

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 06. 2022 / 15:07
Oznake: Cerkev, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2022 / 15:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Na seznamu sankcij tudi ruski patriarh Kiril

Na seznamu sankcij tudi ruski patriarh Kiril
Voditelj ruske pravoslavne cerkve patriarh Kiril. FOTO: arhiv Družine
Velika Britanija je danes uvedla sankcije proti več podpornikom Putinovega ravnanja do Ukrajine, tudi proti vodji ruske pravoslavne cerkve patriarhu Kirilu. Ruska pravoslavna cerkev je po poročanju tujih medijev sankcije označila za absurdne.

Na seznamu sankcij je sicer več oseb, ki javno podpirajo Putinovo ravnanje do Ukrajine. Zunanja ministrica Združenega kraljestva Liz Truss je pojasnila, da z uvedbo sankcij ciljajo »na povzročitelje in podpornike Putinove vojne, ki so Ukrajini prinesli neizmerno trpljenje, vključno s prisilno premestitvijo in posvojitvijo otrok. Ne bomo se naveličali branjenja svobode in demokracije ter pritiskati na Putina, dokler Ukrajini ne bo uspelo«.

»Poskusi sankcij so nesmiselni in absurdni«

Po prvotnih načrtih bi moral biti 75-letni patriarh Kiril na seznamu oseb, ki jim je prepovedan vstop v EU in imajo zamrznjeno premoženje, a so države EU po nasprotovanju Madžarske vplivnega 75-letnega duhovnika umaknile s svojega najnovejšega seznama sankcij, spominja STA.

»Poskusi, da bi patriarha ruske cerkve z nečim ustrahovali ali ga prisilili, da se odpove svojim stališčem, so nesmiselni, absurdni in neobetavni,« je v odzivu na britanske sankcije na Telegramu sporočil cerkveni tiskovni predstavnik Vladimir Legojda.

Kdo še na seznamu?

Na novem seznamu sankcij Združenega kraljestva je tudi ruska komisarka za pravice otrok Maria Lvova-Belova, ki naj bi nadzorovala prisilne posvojitve približno 2000 ukrajinskih otrok v Rusiji. Poleg nje na omenjeni listi najdemo tudi Sergeja Savostjanova, namestnika moskovske mestne dume in člana Putinove politične elite ter Alekseja Isajkina, predsednika in člana uprave skupine Volga-Dnepr, ruskega transportnega podjetja s pomembnimi letalskimi operacijami, ki ga je ruska vlada ustanovila za zagotavljanje zračnih mostov, ki prevažajo kritično blago.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh