Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Von der Leynova: Rusija z morebitnim napadom tvega svojo prihodnost

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 02. 2022 / 14:02
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2022 / 18:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Von der Leynova: Rusija z morebitnim napadom tvega svojo prihodnost
Ursula von der Leyen: »Razmišljanje Kremlja, ki izhaja iz temne preteklosti, lahko Rusijo stane uspešne prihodnosti.« FOTO: Twitter Ursula von der Leyen

Von der Leynova: Rusija z morebitnim napadom tvega svojo prihodnost

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Műnchenski varnostni konferenci med drugim poudarila, da bi Rusija z morebitnim napadom na Ukrajino tvegalo svojo prihodnost, EU pa da ima pripravljene sankcije, ki bi lahko imele hude posledice za Moskvo. Več držav medtem poziva svoje državljane, da zapustijo Ukrajino.

Kot je v Műnchnu dejala von der Leynova, »se soočamo z očitnim ruskim poskusom ponovnega pisanja pravil mednarodnega reda, a vseeno upamo, da bo prevladal mir in da nas bo tja pripeljala diplomacija.«

Največje kopičenje vojaških enot po koncu hladne vojne

V primeru vojaške agresije je predsednica Evropske komisije obljubila močan paket gospodarskih sankcij, poroča STA in opozorila, da »svet nejeverno opazuje, kako se soočamo z največjim kopičenjem vojaških enot na evropskih tleh od najtemnejših dni hladne vojne. To kopičenje pa bi lahko v prihajajočih dneh preoblikovalo celotno mednarodno ureditev.«

EU pripravljena na ustavitev dobave plina

Ob tem je dodala, da je EU zdaj popolnoma pripravljena na morebitno ustavitev dobave dobave plina s strani Rusije in izrazila obtožbe proti ruskemu energetskemu podjetju Gazprom, ki naj bi v zadnjih šestih mesecih dobavljal plin v Evropo v najmanjšem možnem obsegu v skladu s pogodbami. Zato »diverzificiramo dobavitelje in vire, da bo EU bolj energetsko neodvisna,« je izpostavila.

Zelenski: Želimo jasen okvir za vstop v Nato

Na konferenci sodeluje tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je ocenil, da je svet Ukrajino pustil na cedilu, medtem ko se njegova država sooča z morebitnim ruskim napadom. Zaradi vse večjega strahu pred ruskim napadom je dejal, da si Ukrajina želi jasen časovni okvir za vstop v Nato.

Vojaške vaje strateških sil

Rusija je medtem danes zagnala vojaške vaje strateških sil, v okviru katerih so izstrelili tudi balistične in vodene rakete, so poročanju tujih agencij sporočili iz Kremlja. Po navedbah ruskega ministrstva za obrambo v vajah sodelujejo vse veje ruskih oboroženih sil, od letalskih do mornarice s podmornico z jedrskim orožjem. Ruski predsednik Putin vztraja, da so vojaške vaje »izključno obrambne narave in nikogar ne ogrožajo.«

Poziv k splošni mobilizaciji

Voditelja samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine pa sta prav tako danes pozvala k splošni mobilizaciji. Na konfliktnih območjih na vzhodu Ukrajine prihaja do kršitev prekinitve ognja, v obstreljevanju pa naj bi umrl najmanj en ukrajinski vojak. »Pozivam vse moške republike, ki so sposobni nositi orožje v rokah, da se postavijo za svoje družine, otroke, žene in matere,« je na zapisal vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin.

Pozivi k umiku iz Ukrajine

Več držav v luči zaostrovanja razmer zaradi ukrajinske krize svoje državljane poziva, da čim prej zapustijo Ukrajino. To je storila Nemčija, temu pa sta se kmalu še Francija in Avstrija. Tudi v zvezi Nato medtem iz Kijeva umikajo svoje predstavnike. Nemška letalska družba Lufthansa pa bo ukinila povezave s Kijevom in Odeso, poročajo tuje agencije.

Pahor: Dialog in mirna rešitev

Ob robu Münchenske konference je slovenski predsednik Borut Pahor v izjavi za slovenske medije na dogajanje med Ukrajino in Rusijo pozval k dialogu in iskanju mirnih rešitev. »Mislim, da moramo vse svoje znanje, moč in politično voljo usmeriti v dialog in v mirno rešitev te krize.« Ob tem je predsednik Pahor ocenil, da bi po njegovem mnenju Rusija za vojaški poseg v Ukrajini plačala visoko ceno, tako politično kot gospodarsko in moralno. Ob tem je dodal, da v tej negotovosti »vzdrževanje miru visoko stane tudi Zahod«. Ponovil je, da »želi verjeti visokim predstavnikom Rusije, da nimajo namena napasti Ukrajine«, tudi zato, ker je njihova kredibilnost načeta zaradi zavajanja v letu 2014 in si jo morajo sedaj povrniti z dejanji.

Nalaganje
Nazaj na vrh