Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti sedež za odpravo napetosti v Ukrajini z mednarodnim dialogom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 02. 2022 / 15:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2022 / 15:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti sedež za odpravo napetosti v Ukrajini z mednarodnim dialogom
Sveti sedež poziva k dialogu za umiritev naraščajočih napetosti v Vzhodni Evropi. FOTO: Vatican Media

Sveti sedež za odpravo napetosti v Ukrajini z mednarodnim dialogom

Msgr. Janusz Urbanczyk, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), poziva k dialogu za umiritev naraščajočih napetosti v Vzhodni Evropi ob še vedno navzočih grožnjah ruskega napada na Ukrajino.

Msgr. Urbanczyk je na včerajšnjem 1355. zasedanju omenjene organizacije izrazil globoko zaskrbljenost zaradi razmer v Ukrajini in njeni okolici po nedavnem porastu napetosti, poroča spletni portal Vatican News. V zadnjih tednih se Ukrajina sooča z grožnjo napada iz Rusije, diplomatska prizadevanja pa ob tem kažejo bolj malo napredka, saj Rusija še naprej kopiči svoje čete v bližini svoje meje z Ukrajino, kljub napovedim, da je zaključila vojaške vaje.

Vojna je norost in zaradi nje najbolj trpijo ne tisti, ki jo začnejo, temveč njene nedolžne in nemočne žrtve.

Msgr. Urbanczyk je znova opozoril, da je »vojna norost« in da zaradi nje najbolj trpijo ne tisti, ki jo začnejo, temveč njene nedolžne in nemočne žrtve. Vatikanski predstavnik je ponovil poziv Svetega sedeža, »naj se utiša sleherni namig o grožnji vojne« ter »moške, ženske in otroke obvaruje pred grozotami oboroženega spopada«.

Pozivi papeža Frančiška

Msgr. Urbanczyk je izpostavil pozive papeža Frančiška k miru v zadnjih nekaj tednih in opozoril, kako naraščajoče napetosti grozijo, da bodo zadale »nov udarec miru v Ukrajini in postavljajo pod vprašaj varnost celotne evropske celine z dosti obsežnejšimi posledicami«. Pozval je tudi k molitvi za mir, da bi »vsa politična dejanja in pobude služili človeškemu bratstvu in ne zasebnim interesom«.

Naraščajoče napetosti grozijo, da bodo zadale nov udarec miru v Ukrajini in postavljajo pod vprašaj varnost celotne evropske celine z dosti obsežnejšimi posledicami.

Papež je med letošnjim srečanjem s predstavniki diplomatskega zbora, akreditiranimi pri Svetem sedežu, v začetku meseca januarja poudaril, da bi morala »vzajemno zaupanje in pripravljenost za mirno soočenje spodbuditi vse vpletene strani, da bi si prizadevali najti sprejemljive in trajne rešitve za Ukrajino«.

Ukrajinski vojaki med vojaško vajo. FOTO: Vatican Media

Ob vnovični izpostavitvi papeževih besed je msgr. Urbanczyk pozval, da »ne smemo varčevati z energijo ali priložnostmi v prizadevanjih za mednarodni dialog, ki bi prispeval k odpravi obstoječih napetosti«.

Vatikanski predstavnik je svoj nagovor zaključil z vnovičnim zagotovilom, da Sveti sedež podpira vsa prizadevanja za mir in spravo Posebne opazovalne misije v Ukrajini (SMM).

Tudi kardinal Sandri poziva k miru v Ukrajini

Tudi kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za Vzhodne cerkve, je v Rimu z odločnimi besedami pozval k miru v Ukrajini. Evropi »grozi, da bo naletela na pravi samomor,« je dejal kardinal in ob tem navedel besede papeža Benedikta XV. iz leta 1917.

Od vaših odločitev sta odvisna dobrobit in veselje neštetih družin, življenja na tisoče mladih, sreča ljudi, ki ste jih dolžni varovati.

Kardinal Sandri je te besede izrekel v pozdravnem nagovoru papežu Frančišku, ki je danes v avdienco sprejel člane omenjene kongregacije. »V mislih in srcu smo z našimi brati in sestrami v Ukrajini,« je poudaril kardinal. Višji nadškof Grškokatoliške cerkve v Ukrajini Svjatoslav Ševčuk, ki naj bi se prav tako udeležil tokratnega letnega zasedanja kongregacije, je raje ostal v domovini, blizu svojemu narodu in vernikom.

Kijev, Ukrajina. FOTO: Vatican Media

»Premislite o svoji izjemno resni odgovornosti pred Bogom in ljudmi,« je kardinal z besedami Benedikta XV. nagovoril vse odgovorne za morebitni oboroženi spor. »Od vaših odločitev sta odvisna dobrobit in veselje neštetih družin, življenja na tisoče mladih, sreča ljudi, ki ste jih dolžni varovati,« tako kardinal Sandri z besedami nekdanjega papeža, ki se je zaradi svojih mirovnih prizadevanj za zaključek prve svetovne vojne v zgodovino zapisal kot »papež miru«.

Nalaganje
Nazaj na vrh