Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan si še naprej prizadeva za mir v Ukrajini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 02. 2022 / 08:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 08:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan si še naprej prizadeva za mir v Ukrajini
Papež Frančišek in višji nadškof Ševčuk (arhivski posnetek). FOTO: Vatican Media

Vatikan si še naprej prizadeva za mir v Ukrajini

Vatikan si še naprej na vso moč prizadeva za mir v Ukrajini.

Po poročanju italijanskih medijev je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin v začetku tedna opravil telefonski pogovor z ukrajinskim višjim nadškofom Svjatoslavom Ševčukom iz Kijeva, kar je bilo razbrati tudi iz izjave Grškokatoliške cerkve v Ukrajini. Kardinal Parolin je v pogovoru izrazil podporo in solidarnost v teh težkih časih ter zagotovil molitve Svetega sedeža Cerkvi v Ukrajini in celotnemu ukrajinskemu ljudstvu.

Višji nadškof Ševčuk se je posebej zahvalil pozivu papeža Frančiška k molitvi za mir v Ukrajini.

Voditelj Grškokatoliške cerkve v Ukrajini je kardinala Parolina obvestil o delu krajevne Cerkve in se Vatikanu zahvalil za »nenehno pozornost« v ukrajinski krizi. Višji nadškof Ševčuk se je posebej zahvalil pozivu papeža Frančiška k molitvi za mir v njihovi državi. Kot je dejal, »ukrajinsko ljudstvo čuti posebno skrb svetega očeta za mir v Ukrajini in ceni diplomatska prizadevanja Svetega sedeža za rešitev trenutne krize«.

Papež je med nedeljsko opoldansko molitvijo v Vatikanu odgovorne pozval, »naj za ohranitev miru storijo vse, kar je v njihovi moči«, vernike po vsem svetu pa znova povabil, naj molijo za mir v Ukrajini. Na Frančiškovo pobudo smo že konec letošnjega januarja obhajali svetovni dan molitve za Ukrajino.

Upanje na papežev obisk v Ukrajini

Višji nadškof Ševčuk upa, da bo papež Frančišek v bližnji prihodnosti obiskal tudi Ukrajino. Kot je pred kratkim pojasnil na tiskovni konferenci v Kijevu, je papeža povabil, naj obišče ukrajinske vernike, saj so ti prepričani: če papež pride v Ukrajino, se bo vojna končala, kajti ko pride papež, to stori kot glasnik miru.

Kriza med Rusijo in Ukrajino se zaenkrat na videz umirja. V Ukrajini so včeraj na pobudo predsednika Zelenskega obhajali dan enotnosti, ruske čete pa so včeraj oznanile konec vojaških vaj ob meji z Ukrajino.

Nalaganje
Nazaj na vrh