Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinska pravoslavna cerkev izgublja škofije na vzhodu države

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 06. 2022 / 09:03
Oznake: Cerkev, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 09:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinska pravoslavna cerkev izgublja škofije na vzhodu države
Okoli 60 odstotkov izmed približno 41 milijonov Ukrajincev je pravoslavnih kristjanov. FOTO: Pixabay

Ukrajinska pravoslavna cerkev izgublja škofije na vzhodu države

Potem ko je Moskovski patriarhat pred nekaj dnevi priključil tri škofije Ukrajinske pravoslavne cerkve na Krimu, se bo zdaj najverjetneje podobno zgodilo tudi na ozemljih na vzhodu Ukrajine, ki jih je zasedla Rusija.

V preteklih dneh sta dve škofiji v pokrajini Luhansk - kar ni presenetljivo - pri bogoslužju nehali omenjati voditelja omenjene Cerkve metropolita Onufrija, avstrijski Kathpress povzema poročanje pravoslavnih spletnih portalov. S tem so se v skladu s pravoslavno prakso uradno odpovedali sedežu Cerkve v Kijevu.

Deželni svet Ukrajinske pravoslavne cerkve v Kijevu je konec maja sprejel odločitev o svoji neodvisnosti od Ruske pravoslavne cerkve.

To je odziv na dejstvo, da je deželni svet Ukrajinske pravoslavne cerkve v Kijevu konec maja sprejel odločitev o svoji neodvisnosti od Ruske pravoslavne cerkve. Na koncilu so bile sprejete spremembe cerkvenega statuta, ki »potrjujejo popolno samostojnost in neodvisnost Ukrajinske pravoslavne cerkve«, je navedeno v izjavi. Strokovnjaki za pravoslavje imajo seveda še veliko odprtih vprašanj o statusu nove Cerkve.

Mikola Danilevič, tiskovni predstavnik Ukrajinske pravoslavne cerkve, je minuli konec tedna v pogovoru za medije povedal, da je s spremembami statuta njegova Cerkev dejansko neodvisna, čeprav, kot je pojasnil, formalno še nima statusa avtokefalne Cerkve. Tiskovni predstavnik je prav tako ponovil ponudbo svoje Cerkve Pravoslavni cerkvi Ukrajine, da bi začela dialog za prihodnjo cerkveno enotnost. Pogoj za to pa je bil, da slednja neha s »krajo Cerkve«. Po besedah Danileviča so nekatera občestva Ukrajinske pravoslavne cerkve prestopila v Pravoslavno cerkev Ukrajine, »kar je povsem sprejemljivo«, vendar je treba pred začetkom pogovorov ustaviti nasilno ropanje.

V zadnjih treh mesecih naj bi v Pravoslavno cerkev Ukrajine prestopilo približno 400 nekdanjih župnij Moskovskega patriarhata.

Ukrajinski izvedenec za religije Igor Kostlovski je razglasitev neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne cerkve označil za »reševalno akcijo, ki jo je izsilila vojna«. Notranje nezadovoljstvo številnih duhovnikov in vernikov je škofe omenjene Cerkve tako rekoč prisililo k temu koraku. Vendar se zdaj postavlja vprašanje o dejanskem statusu Cerkve.

Okoli 60 odstotkov izmed približno 41 milijonov Ukrajincev je pravoslavnih kristjanov. V bistvu pripadajo dvema različnima Cerkvama: Ukrajinski pravoslavni cerkvi Moskovskega patriarhata in neodvisni (avtokefalni) Pravoslavni cerkvi Ukrajine, ustanovljeni konec leta 2018. Čeprav ima doslej Moskvi zvesta cerkev v Ukrajini približno 12.000 župnij, kar je precej več kot katera koli druga veroizpoved, je večina državljanov v anketah izrazila podporo novi, neodvisni pravoslavni Cerkvi. V zadnjih treh mesecih naj bi v novo Cerkev prestopilo približno 400 nekdanjih župnij Moskovskega patriarhata. Po lastnih podatkih ima zdaj približno 7.600 župnij. Ruska vojna v Ukrajini pušča posledice tudi v življenju Pravoslavne cerkve.

Kupi v trgovini

Izgubljenec
Proza
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh