Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk: Ukrajina »šele na začetku humanitarne katastrofe«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 06. 2022 / 13:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2022 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk: Ukrajina »šele na začetku humanitarne katastrofe«
Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. FOTO: Vatican Media

Višji nadškof Ševčuk: Ukrajina »šele na začetku humanitarne katastrofe«

Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk poroča o »uničujočih« učinkih vojne v Ukrajini na civilno prebivalstvo in življenjsko pomembno infrastrukturo v tamkajšnjih mestih in vaseh.

Po njegovih besedah je Ukrajina »šele na začetku resne humanitarne krize, ki se lahko kmalu sprevrže v humanitarno katastrofo«. Kot je poročal spletni portal Vatican News, je višji nadškof Kijeva na to opozoril na zadnjem srečanju Združenja agencij za pomoč vzhodnim Cerkvam (ROACO) v Rimu. Vojna ima »uničujoče posledice za civilno prebivalstvo in vitalno infrastrukturo naših mest in vasi«, je spomnil voditelj Grško-katoliške cerkve v Ukrajini, ki se je srečanja udeležil prek video povezave.

Od začetka vojne je Ukrajina izgubila polovico svojega gospodarskega potenciala.

Po Ševčukovih besedah ljudje na ukrajinskih bojnih območjih živijo v svojih domovih brez svetlobe, vode, ogrevanja, hrane in zdravstvene oskrbe ter so nenehno izpostavljeni raketnim in bombnim napadom. Od začetka vojne je Ukrajina »izgubila polovico svojega gospodarskega potenciala«, je pojasnil višji nadškof in dodal, da so bile mednarodne agencije za pomoč »ogorčene zaradi obsega in resnosti humanitarnih razmer« v Ukrajini in da so v nekaterih primerih že skoraj »obupale«.

Danes se je zaključila tridnevna konferenca združenja ROACO, udeležence srečanja pa je v avdienco sprejel tudi papež Frančišek. Osrednja tema posvetovanj so bile razmere v Ukrajini in v Sveti deželi.

Papež: v Ukrajini se odvija drama Kajna in Abela

Papež je udeležence konference združenja ROACO pozval, naj ne prenehajo moliti, se postiti, pomagati in si neutrudno prizadevati, da bi sredi zmešnjave sporov svoj prostor našle tudi poti do miru. Poleg vojne v Ukrajini je omenil tudi nemire v Etiopiji in Eritreji ter se iskreno zahvalil vsem državam, ki so sprejele begunce »iz ljubljene in mučene Ukrajine«.

V Ukrajini se je sprožilo nasilje, ki uničuje življenja, lucifersko, diabolično nasilje, na katerega smo verniki poklicani odgovoriti z močjo molitve, s konkretno pomočjo dobrodelnosti in z vsemi krščanskimi sredstvi, da bi se orožje umaknilo pogajanjem.

V Ukrajini se je po njegovih besedah »sprožilo nasilje, ki uničuje življenja, lucifersko, diabolično nasilje, na katerega smo verniki poklicani odgovoriti z močjo molitve, s konkretno pomočjo dobrodelnosti in z vsemi krščanskimi sredstvi, da bi se orožje umaknilo pogajanjem«.

Papež med avdienco z udeleženci konference združenja ROACO. FOTO: Vatican Media

Papež je izrazil svojo vero v to, da se bodo »višine človeškega napuha in malikovanja spustile, doline opustošenja in solz pa napolnile«; vendar pa, kot je dejal, si želimo, da bi se kmalu izpolnila tudi Izaijeva prerokba o miru: »Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe. Narod ne bo več vzdignil meča proti narodu, ne bodo se več učili vojskovanja.«

Trenutno se zdi, tako papež Frančišek, »da gre vse v nasprotno smer: hrane je vedno manj, hrup orožja pa se povečuje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh