Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Raketni napad na Kijev v času obiska Guterresa

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 29. 04. 2022 / 08:18
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Raketni napad na Kijev v času obiska Guterresa
Ukrajinski predsednik VOlodimir Zelenski z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom. FOTO: Eskinder Debebe/Twitter ZN

Raketni napad na Kijev v času obiska Guterresa

Ruske sile nadaljujejo ofenzivo na jugu in vzhodu Ukrajine, potem ko so v četrtek med obiskom generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa bombardirale Kijev. Po besedah ukrajinskega predsednika Vlodimirja Zelenskega so bili napadi poskus Rusije ponižati organizacijo in njene vrednote.

Guterres in njegova ekipa so bili šokirani zaradi bližine ruskih napadov, ki so v četrtek zadeli središče mesta, vendar so vsi na varnem, je povedal tiskovni predstavnik Saviano Abreu

Je pa bila v napadu ubita novinarka ukrajinskega Radia Svobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty), so danes sporočili z radijske postaje. Novinarka Vera Girič je bila doma, ko je raketa zadela njeno stavbo.

Kijevski župan Vitalij Kličko je na Telegramu sporočil, da so eksplozije odjeknile v okrožju Ševčenkovski, pri čemer je ena zadela spodnja nadstropja stanovanjske stavbe. Tri osebe so bile odpeljane v bolnišnico, vendar obseg njihovih poškodb ni bil takoj znan, poroča STA.

Zelenski in Guterres o ruskih kršitvah človekovih pravic

Prvi mož Združenih narodov je z obiskom v KIjevu, ki je sledil obisku v Moskvi, ukrajinskemu narodu želel sporočiti, da jih svet vidi in sliši ter da je navdušen nad njihovo odpornostjo in odločnostjo. »Vem tudi, da besede solidarnosti niso dovolj. Tu sem, da se osredotočim na potrebe na terenu in povečam operacije,« je dejal Guterres.

Na srečanju z Zelenskim sta razpravljala o ruskih kršitvah človekovih pravic in evakuacijah civilistov iz Mariupolja. Zelenski je izrazil prepričanje, da je deblokada oblegane jeklarne Azovstal v tem pristaniškem mestu še mogoča.

Industrijsko območje okrog jeklarne Azovstal, kjer naj bi zatočišče skupaj z ukrajinskimi vojaki našlo tudi neznano število civilistov, je še zadnje območje pod ukrajinskim nadzorom v Mariupolju. Po navedbah ukrajinskih oblasti je jeklarna v minulih dneh redna tarča napadov ruske vojske, kar pa v Moskvi zanikajo.

Predvidena nova evakuacija civilistov iz Mariupolja

Iz omenjene jeklarne naj bi danes evakuirali civiliste, a za zdaj ne kaže, da bi bila Rusija pripravljena dovoliti odhod vsem, k čemur je pozval Zelenski. 

Rusija sicer še naprej zavrača pozive k pogajanjem o humanitarnem koridorju za vse, ki so ujeti v jeklarni. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem sicer zatrdil, da bodo vsi ranjeni in bolni deležni zdravstvene oskrbe.

V ruskem napadu na jeklarno je bila sicer sinoči tarča silovitega obstreljevanja tam postavljena poljska bolnišnica. V napadu je po poročanju časnika Ukrajinska pravda umrl najmanj en vojak, okoli sto bolnikov pa je utrpelo dodatne poškodbe.

Zelenski Guterresu za obsežnejšo humanitarno pomoč

Zelenski se je ob srečanju s prvim možem ZN zavzel tudi za obsežnejšo humanitarno pomoči Ukrajini, Guterresa pa je pozval, naj sprejme ukrepe za preprečitev domnevnih prisilnih deportacij ukrajinskih civilistov v Rusijo.

Pomoč ZN dosegla več kot dva milijona Ukrajincev

Guterres si je pred srečanjem z Zelenskim danes že ogledal več krajev v bližini Kijeva, kjer naj bi ruske sile med zasedbo pobile številne civiliste. Po njegovih besedah si ZN še naprej prizadevajo za popolno prekinitev ognja, dejal pa je tudi, da je humanitarna pomoč ZN v obliki hrane in živil dosegla že več kot dva milijona Ukrajincev. 

Ruska obstreljevanja na jugu in vzhodu Ukrajine

Ruska vojska medtem nadaljuje svojo ofenzivo. Na jugu je obstreljevala Mikolajiv, o eksplozijah so poročali tudi iz Odese, vendar je načelnik tamkajšnje vojaške uprave Serhij Bratčuk dejal, da so lokalne enote zračne obrambe obvladale razmere.

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je potrdil, da je taktično letalstvo ruskih oboroženih sil je obstreljevalo 76 vojaških ciljev, zadeti sta bili dve skladišči streliva ter več vojaških skupin in konvojev.

Rusija se v okviru svoje invazije na Ukrajino sedaj osredotoča na vzhod in jug države, medtem ko vojna vstopa v tretji mesec. Kijev je priznal, da so ruske sile v minulih dneh dosegle uspeh na vzhodu Ukrajine, kjer so v regiji Donbas zavzele več vasi.

Nalaganje
Nazaj na vrh