Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Rusija zaustavila dobavo plina

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 27. 04. 2022 / 11:52
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 12:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Rusija zaustavila dobavo plina
Slika je simbolična. FOTO: Unsplash

Vojna v Ukrajini: Rusija zaustavila dobavo plina

Rusija je zaustavila dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker nista izpolnili zahteve po plačilu plina v rubljih. »Bolgarija in Poljska sta tranzitni državi. Če bosta nedovoljeno jemali ruski plin iz količin, namenjenih drugim državam, bomo zmanjšali dobavo za količino v višini odvzetega plina,« so sporočili iz ruske družbe Gazprom.

Ruska družba Gazprom je ob tem zagrozila z dodatnim zmanjšanjem količin plina v Evropo, če bosta državi jemali plin iz tranzita, poročajo tuje tiskovne agencije. Poljska ministrica za podnebje Anna Moskwa je potrdila, da od jutranjih ur plin po plinovodu Jamal ne prihaja več.

Tudi v Bolgariji so zagotovili, da zaradi morebitne ustavitve dobave kratkoročno ne bodo imeli težav. Konec marca je ruski predsednik Vladimir Putin od držav EU zahteval, da v prihodnje ruski plin plačujejo v rubljih. Kupcem ruskega plina so nato v Moskvi svetovali, da odprejo račun pri ruski banki Gazprombank in nanj položijo denar v dolarjih in evrih tako kot doslej, Gazprombank pa bo ta denar nato pretvorila v rublje in ga nakazala energetskemu podjetju Gazprom, navaja STA.

Nov način izseljevanja

Evropska komisija in njena predsednica Ursula von der Leyen je medtem sporočila, da je ruska odločitev o enostranski prekinitvi dobave plina nekaterim članicam EU nov poskus Moskve, da uporabi plin kot sredstvo za izsiljevanje.

Zagorelo v skladišču orožja

Blizu meje z Ukrajino je danes ponoči zagorelo v skladišču orožja. Sprožili so se sistemi zračne obrambe v regijah Kursk in Voronež, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskva že nekaj časa obtožuje Ukrajino, da napada njeno ozemlje ter zato grozi z novimi napadi na Kijev.

Guverner Kurska Roman Starovojt je na Telegramu sporočil, da ni bilo žrtev, medtem ko je njegov kolega iz Voroneža Aleksander Gusev zatrdil, da je njihov sistem uspešno uničili manjši izvidniški dron.

Ruske sile na vzhodu Ukrajine zavzele več vasi

Zavzele so kraja Velika Komišuvaha in Zavodi na območju regije Harkov ter kraja Zarišne in Novotošhivsk v doneški regiji, je sporočil ukrajinski obrambni minister.

Po navedbah ameriškega think-tanka ISW, ki ga povzema BBC, Rusija počasi napreduje, ruske sile se zdaj, za razliko od začetne faze vojne, premikajo bolj metodično in počasneje, odločitve pa so bolj premišljene.

Rakete uničile veliko količino orožja

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so njihove sile v jugovzhodni Ukrajini z raketami dolgega dosega uničile veliko količino orožja, ki naj bi jo ukrajinske sile prejele od Zahoda.

»Na področju tovarne aluminija v Zaporožju smo z zelo natančnimi raketami dolgega dosega kalibr, ki so nameščene na morju, uničili hangarje z veliko pošiljko tujega orožja in streliva, ki so ga za ukrajinsko vojsko dobavile ZDA in evropske države,« je sporočilo rusko ministrstvo.

V torek je na pobudo ZDA v Nemčiji potekal pogovor o dolgoročnih varnostnih potrebah v Ukrajini. Razpravljali so o dobavi orožja. Washington je obljubil, da bo okrepil svojo pomoč ukrajinski vojski.

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sam že večkrat zaprosil za vojaško pomoč, da bi lažje odvrnili rusko napredovanje v Donbasu, vendar so zavezniki pri tem vselej previdni, saj se ne želijo neposredno vključiti v konflikt, ki bi se hitro lahko sprevrgel v vojaško konfrontacijo med Moskvo in zvezo Nato.

Nalaganje
Nazaj na vrh