Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Rusija napovedala prekinitev ognja v Mariupolu, obisk ameriških ministrov v Kijevu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 25. 04. 2022 / 08:46
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2022 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Rusija napovedala prekinitev ognja v Mariupolu, obisk ameriških ministrov v Kijevu
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski z ameriškima ministroma Blinknom in Austinom. FOTO: Facebook/Volodimir Zelenski

Vojna v Ukrajini: Rusija napovedala prekinitev ognja v Mariupolu, obisk ameriških ministrov v Kijevu

Rusko obrambno ministrstvo je danes napovedalo prekinitev ognja na območju jeklarne Azovstal v Mariupolu, da bi tako omogočili evakuacijo civilistov iz industrijskega kompleksa, kamor so se zatekli še zadnji ukrajinski branitelji pristaniškega mesta.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Ruska stran je enostransko ustavitev vseh sovražnosti napovedala za ob 13. uri po srednjeevropskem času, ko naj bi svoje enote umaknila na varno razdaljo in zagotovila umik civilistov. Ti bodo lahko glede na zagotovila ruskega obrambnega ministrstva odšli »"v katerikoli smeri, ki jo bodo izbrali«, poroča STA.

Dodali so, da mora ukrajinska stran pripravljenost na začetek evakuacije nakazati z belimi zastavami nad Azovstalom, kar naj bi osebam znotraj jeklarne sporočili prek radijskih kanalov vsakih 30 minut.

Ruski napadi na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo ruski napadi, ki so znova terjali civilne žrtve, med drugim na severovzhodu regije Harkov in na vzhodu regije Doneck. Med drugim naj bi Rusi sprožili močan napad v smeri od Izjuma proti Kramatorsku, vendar ga je ukrajinskim silam uspelo odbiti, kot je ukrajinska vojska po navedbah STA davi sporočila v svojem rednem poročilu s terena. V Donecku in južneje ruske sile vztrajajo predvsem pri silovitem topniškem obstreljevanju ukrajinskih položajev, do novega poskusa zavzetja je prišlo le pri manjšem kraju Popasna, za katerega siloviti boji potekajo že več tednov.

Kijev želi nova pogajanja o Mariupolu

Kijev je medtem Rusiji predlagal poseben krog pogajanj glede pristaniškega mesta Mariupol, kjer je ruska vojska z bombami in raketami znova obstreljevala območje jeklarne Azovstal. Na območju jeklarne vztrajajo še zadnji ukrajinski branitelji v tem mestu, tam pa naj bi bili ujeti tudi številni civilisti, skupaj z otroki.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je Moskvi sinoči predlagal poseben krog mirovnih pogovorov, katerih cilj bi bil dogovor o prekinitvi ognja in usodi ukrajinskih sil in civilistov v Mariupolju, ki je z izjemo Azovstala po več tednih silovitega obleganja zdaj bolj ali manj v ruskih rokah.

Po navedbah britanskih obveščevalcev Rusija načrtuje izvedbo prirejenega referenduma v Hersonu na jugu Ukrajine, s katerim želi upravičiti svojo okupacijo na tem območju. Herson je ključnega pomena za dosego cilja, ki si ga je v invaziji zastavila Rusija: vzpostavitev kopenskega mosta do polotoka Krim, ki si ga je priključila že leta 2014, in zavzetje ne le vzhoda, ampak tudi juga Ukrajine.

Pogovor z ameriškimi gosti. FOTO: Facebook/Volodimir Zelenski

Zelenski v Kijevu sprejel ameriška ministra Blinkna in Austina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj v Kijevu sprejel ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna in obrambnega ministra Lloyda Austina, kar je bil prvi uradni obisk predstavnikov ameriške vlade v Ukrajini po napadu Rusije 24. februarja.

Zelenski je obisk Blinkna in Austina, o katerem se je ugibalo že dlje časa, napovedal minulo soboto zvečer na tiskovni konferenci na eni od postaj kijevske podzemne železnice, ob tem pa je izrazil upanje, da bo ukrajinsko prestolnico takoj, ko bodo varnostne razmere to omogočale, obiskal tudi predsednik ZDA Joe Biden.

Zelenski se je z Austinom in Blinknom po napovedih pogovarjal predvsem o »seznamu nujno potrebnega orožja in hitrosti njegove dobave«, na tiskovni konferenci pa je tudi potrdil, da so se v minulem tednu obljube Zahoda glede dobave orožja Ukrajini občutno izboljšale.

Zelenski še vedno upa na papežev obisk Ukrajine

Predsednik Zelenski si še vedno želi, da bi papež Frančišek čim prej obiskal Ukrajino, pa poroča avstrijski Kathpress. Na sobotni tiskovni konferenci je dejal: »Čakamo ga!« Po njegovih besedah ima Frančišek »poslanstvo od Boga« in veliko ljudi mu zaupa. Zelenski si želi, da bi papež odprl humanitarni koridor za pobeg iz Mariupola in rešil prebivalce vzhodne Ukrajine, s to prošnjo se je obrnil tudi na predstavnike Svetega sedeža.

Zelenski je poudaril, da je Ukrajina hvaležna Vatikanu in papežu Frančišku osebno za vso podporo, ki jo sveti oče izraža v govorih in molitvah.

Papež je minuli teden izključil obisk države v vojni v trenutnih okoliščinah. Njegovo potovanje v Ukrajino bi lahko »ogrozilo višje cilje«, torej hiter konec vojne ali sprva le premirje, je Frančišek dejal v pogovoru za argentinski časnik La Nación.

Blinken napovedal vrnitev ameriških diplomatov v Ukrajino

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin sta med včerajšnjim srečanjem z ukrajinskim predsednikom Zelenskim v Kijevu napovedala postopno vrnitev ameriških diplomatov v Ukrajino, poroča STA. Poleg tega sta napovedala še več kot 700 milijonov dolarjev dodatne neposredne in posredne vojaške pomoči Ukrajini, vključno s približno 300 milijoni dolarjev, ki bodo državi omogočili nakup potrebnega orožja. Sredstva bodo namenjena tudi ukrajinskim območnim zaveznicam, ki morajo obnoviti zaloge, potem ko so poslale orožje Ukrajini.

Blinken je povedal, da namerava ameriški predsednik Joe Biden v prihodnjih dneh za novo veleposlanico v Kijevu imenovati sedanjo veleposlanico ZDA na Slovaškem Bridget Brink, vrnitev ameriških diplomatov v Ukrajino pa naj bi bila postopna.

Austin je po vrnitvi iz Kijeva izjavil, da Ukrajina lahko zmaga v vojni proti Rusiji, če bo imela pravo opremo in zadostno podporo.

Nalaganje
Nazaj na vrh