Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: tudi ob pravoslavni veliki noči orožje ni potihnilo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 04. 2022 / 15:49
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2022 / 16:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: tudi ob pravoslavni veliki noči orožje ni potihnilo
Velikonočne prekinitve ognja v Ukrajini ni bilo. FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: tudi ob pravoslavni veliki noči orožje ni potihnilo

Ob pravoslavni veliki noči – kljub številnim pozivom k prekinitvi ognja in odprtju humanitarnih koridorjev – orožje v Ukrajini ni potihnilo. Niti začasno ne.

Po poročanju francoske agencije AFP so se vojaki v dežju na vojaškem položaju v vzhodnoukrajinskem Limanu med seboj pozdravljali s »Kristus je vstal!« Zaradi policijske ure so bile sicer prepovedane tradicionalne pravoslavne polnočnice, so se pa verniki danes lahko udeležili jutranje maše. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videosporočilu iz kijevske katedrale sv. Sofije državljane opogumil, da bo Ukrajina premagala temo, ki jo je prinesla vojna, da države ne bo zlomilo nobeno zlo, in molil, da bi Bog povrnil srečo otrokom in potolažil žalujoče matere.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Pri velikonočni maši tudi Putin

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. je na predvečer velike noči dejal, da se v Ukrajini odvija neopisljiva človeška tragedija, in izrazil upanje, da bo praznik »spodbuda za odpiranje humanitarnih koridorjev in prost prehod na varna območja za tisoče obleganih v Mariupolu«. Rusija je že pred dnevi zavrnila velikonočno prekinitev ognja, predsednik Vladimir Putin pa se je zjutraj udeležil tradicionalne velikonočne maše v Moskvi in patriarhu Kirilu, skladno z običajem, izročil okrašeno velikonočno jajce.

Poziv ZN in Rdečega križa

Glavni ukrajinski pogajalec v pogovorih z Moskvo Mihajlo Podoljak je danes spet pozval k prekinitvi ognja vsaj v Mariupolu in se zavzel za odprtje humanitarnega koridorja iz mesta, pozivom k takojšnji prekinitvi spopadov pa so se danes pridružili tudi Združeni narodi in Rdeči križ, ki je v izjavi zahteval takojšnji dostop do civilistov v Mariupolu. Koordinator ZN za ukrajinsko krizo Amin Awad pa je pozval k prekinitvi ognja, da bi lahko še danes iz mesta evakuirali ujete civiliste. »Dlje ko bomo čakali, več življenj bo ogroženih. Omogočiti jim je treba varno evakuacijo danes, jutri je lahko že prepozno.«


Prvi obisk ameriške vlade v Ukrajini

Po napovedih Zelenskega bosta danes Kijev obiskala ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin, kar bo prvi obisk ameriške vlade v Ukrajini po začetku ruske invazije. Predsednik namerava z njima govoriti zlasti o »seznamu nujno potrebnega orožja in hitrosti njegove dobave«, pri čemer je dodal, da so se zadnji teden obljube Zahoda glede dobave orožja Ukrajini občutno izboljšale. Zelenski je ob sinočnji napovedi obiska še izrazil upanje, da bo Kijev takoj, ko bodo to dopuščale varnostne razmere, obiskal tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Siloviti ruski raketni napadi

Ruska vojska sicer nadaljuje silovite raketne napade v Ukrajini. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je zadela več 10 vojaških objektov in položajev ukrajinske vojske, z orožjem visoke natančnosti je med drugim v Petrohradu uničila kompleks za proizvodnjo streliva. Na območju Harkova naj bi bilo po navedbah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova med obstreljevanjem skladišč goriva in vojaških enot ubitih 150 ukrajinskih vojakov, skladišča goriva naj bi zadeli tudi na drugih predelih vzhodne Ukrajine, je poročala STA.

Napad na stanovanjski objekt terjal 8 življenj

Včeraj je bila tarča ruskih napadov tudi Odesa, kjer je raketa zadela stanovanjsko stavbo in ubila osem ljudi, vključno z mlado mamico in trimesečnim dojenčkom. »Očitno postaja ubijanje otrok nova ruska nacionalna ideja,« je ob tem v videonagovoru dejal Zelenski in obljubil, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice. Obenem je bilo v napadu ranjenih še 18 ljudi. Po navedbah guvernerja regije Luganska Serhija Hajdaja je tam včeraj med bombardiranjem življenje izgubilo šest oseb, še dve pa že pred dnevi.

Nalaganje
Nazaj na vrh