Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski škof: Rusi streljajo na humanitarne delavce

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 03. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2022 / 20:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski škof: Rusi streljajo na humanitarne delavce
Škof ukrajinskega Harkova Pavlo Honczaruk. FOTO: Wikipedia

Ukrajinski škof: Rusi streljajo na humanitarne delavce

Katoliški škof Harkova Pavlo Honczaruk obtožuje ruske oborožene sile, da v vojni v Ukrajini izvajajo ciljno usmerjene napade na humanitarne delavce.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

»Rusi opazujejo, kje so baze za humanitarno pomoč, in nanje streljajo,« je škof Honczaruk dejal v pogovoru za nemško katoliško tiskovno agencijo KNA. Zato je človekoljubna pomoč v vzhodnoukrajinski metropoli zelo nevarno delo.

Množična zbiranja ljudi, kot so recimo bogoslužja, niso možna. »Cerkve smo zaprli,« je pojasnil škof. Namesto tega duhovniki obiskujejo vernike na domovih, pa tudi v bolnišnicah. Poskušajo se pogovarjati z ljudmi, jim pomagati: »Prek zakramentov, s spovedjo, obhajilom, s srečanji, pogovorom, z duševno spodbudo, pa tudi materialno.«

Razmere v Harkovu so še vedno negotove, vojska strelja tudi ponoči, nikoli ni miru.

Razmere v Harkovu so še vedno negotove. Vojska strelja tudi ponoči, »nikoli ni miru,« poroča duhovnik. Streho škofovskega dvorca je pred kratkim zadel šrapnel – »vendar na srečo nihče ni bil poškodovan«. Na tisoče ljudi se skriva v jaških ali kleteh podzemne železnice. Ven hodijo le po najnujnejših opravkih. »Medtem ko se tule pogovarjamo, se po kleteh skriva 150.000 ljudi,« je pojasnil škof Honczaruk.

Sam ne namerava pobegniti iz mesta. »Ostal bom tu,« je obljubil 44-letni duhovnik: »Lahko bi že zdavnaj odšel, toda tukajšnji ljudje me potrebujejo, potrebujejo mojo službo, zato bom ostal do konca.«

Nalaganje
Nazaj na vrh