Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

U'krhki - pomoč ukrajinskim begunskim družinam

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 25. 05. 2022 / 11:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
U'krhki - pomoč ukrajinskim begunskim družinam
Kulinarična druženja dopolni učenje slovenščine. FOTO: Ekipa U'krhki

U'krhki - pomoč ukrajinskim begunskim družinam

Zaradi vojne v Ukrajini se je tudi v Slovenijo zateklo večje število beguncev, zlasti žensk in otrok. Njihova stiska se je dotaknila tudi domačink iz Gorenjske, ki so oblikovale projekt U'krhki, z željo, da bo ukrajinskim begunkam, pri nas vsaj malo lažje.

»Gorenjke smo se vprašale, kako bi se lahko povezale z begunkami, in nastala je skupina U'krhki. Domačinke in Ukrajinke, ki so zatočišče pred vojno našle v naših krajih, se bodo skupaj z ljubitelji in ljubiteljicami kuhanja družile ob hrani, spotoma se bodo naučile nekaj slovenskih besed in obratno,« so povedali v ekipi U'krhki.

Kuhanje boršča v Nežkini hiši. FOTO: Ekipa U'krhki

Zakaj U'krhki?

Ime in logotip projekta U'krhki, ki sta plod ustvarjalnega dela odličnega kranjskega oblikovalca Dušana Grobovška, spominjata na kruh, na dom in krhkost ljudi, še posebej tistih žensk, ki so bile prisiljene zapustiti svoj dom v Ukrajini in oditi na varno. 

Pri Gorenjkah so dobile zatočišče, s projektom U'krhki pa zlasti priložnost, da se družijo in svoje kulinarično znanje delijo s svojimi gostitelji in gostiteljicami. Ti si želijo, da bi ob pripravi jedi, ki jih spominjajo na dom, morda našle vsaj malo utehe, za nekaj časa pozabile na grozote, ki se dogajajo v njihovi domovini in se počutile sprejete.

Ime in logotip projekta spominjata na kruh, na dom in krhkost ljudi. AVTOR: Dušan Grobovšek

Kulinarične delavnice

V Nežkini hiši ob Gostilni Krištof v Predosljah, ki sta jo za kulinarične popoldneve prijazno odstopila brata Tomaž in Krištof Bolka, se bodo odvijale kulinarične delavnice. Uvodni dve srečanji sta bili aprila, ko so po receptu Maše iz Ukrajine skuhale boršč ter spekle kruh, z dobrim odzivom obetata uspešno zgodbo o povezovanju, učenju in solidarnosti.

Nežkino hišo je prijazno odstopila ekipa Gostilne Krištof. FOTO: Ekipa U'krhki

Projekt povezuje mnoge gorenjske kmetovalce, proizvajalce pijač, gostince in slaščičarje, ki sodelujejo s svojimi pridelki in izdelki. 

Kuhanje boršča v Domu na Joštu

V petek 27. maja pripravljajo kulinarično druženje na Joštu, kjer bodo skuhale »pošihtni« boršč. Načrtujejo tudi kuharski tečaj ukrajinskih jedi. Zbrani denar bodo v celoti razdelile med družine, ki so se zaradi znanih razmer priselile v Slovenijo in potrebujejo pomoč. 

Nalaganje
Nazaj na vrh