Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Umetna inteligenca potrebuje etične okvirje«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 02. 2019 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2019 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Umetna inteligenca potrebuje etične okvirje«

Evropski škofje so izdali dokument o učinkih robotizacije na človeka.

Evropski škofje so objavili dokument o ravnanju z umetno inteligenco. Povod zanj je vedno večje število nujnih in kompleksnih moralnih vprašanj na tem področju, pa tudi hiter razvoj novih tehnologij, so v začetku tedna sporočili s sedeža Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi COMECE v Bruslju. Razmišljanje »Robotizacija življenja – etika v luči novih izzivov« ponuja etični in pravni okvir za oblikovanje, izdelavo, uporabo in upravljanje umetne inteligence.

Škofje obenem izpostavljajo, da ima človeška oseba brezpogojno prednost; potrebna je pravna in v posameznika usmerjena osnova za preverjanje najpomembnejših načel, ki določajo odnos med ljudmi in roboti. Brezpogojna sprejemljivost umetne inteligence ni mogoča, poudarjajo škofje.

Sedemstranski dokument je pripravila delovna skupina za robotizacijo, ki jo je ad hoc sklicala komisija COMECE, osredinjen pa je na intenzivno razpravo o pomenu umetne inteligence na ravni Evropske zveze. Delovna skupina pod vodstvom moralnega teologa in filozofa Antonia Autiera ob podpori prispevkov izvedencev s področja teologije, filozofije, prava in inženirskih znanosti je razčlenila učinke robotizacije na človeka in družbo kot celoto. Besedilo ponuja etični okvir, ki bi lahko oblikoval občestveno življenje v kompleksni in globalizirani družbi, v kateri so različni dejavniki tesno povezani med seboj.

Vir: Kathpress
Foto: Pixabay

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh