Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetnik z glino Janko Roj: Roke so naše najboljše orodje

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 12. 01. 2023 / 17:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2023 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umetnik z glino Janko Roj: Roke so naše najboljše orodje
Janko Roj v svojem ateljeju. FOTO: Anita Kirbiš

Umetnik z glino Janko Roj: Roke so naše najboljše orodje

»Moja zgodba z glino se je začela pred devetimi leti. Dotik gline me je v trenutku zasvojil, popeljal v čarobni svet, v katerem uživam, se napolnim z energijo in pozabim na čas …«

Med umetniki oblikovanja gline, ki je ena najstarejših obrti in počasi izumira, pogosto naletimo na ženske, vendar se tudi moški s tankočutnostjo in ob veliki meri ljubezni do te umetnosti lahko odlično znajdejo, zato pod njihovimi rokami prav tako nastajajo čudoviti keramični izdelki.

Ura lončarjenja za rojstni dan

Janka Roja iz zaselka Vodole sredi vinskih goric na obronkih Malečnika, po izobrazbi magistra poslovnih ved, po duši pa umetnika, ki ga je dalj časa navduševal ples, tudi fotografija, je v zadnjih letih povsem prevzelo oblikovanje gline. Sestra dvojčica Metka, s katero sta bila več let tudi plesni par, mu je za rojstni dan poklonila uro lončarjenja. V stiku z glino je začutil ustvarjalno moč in postala je najpomembnejši del njegovega življenja.

Želim si, da bi glina povezovala ljudi, zato je moja velika želja izvedba delavnic za vse generacije, prevsem za vrtce, šole in upokojence, da bi se ob tem hitrem tempu življenja vsaj malo prizemljili. V vsakem človeku ždi nekaj umetniške duše, samo treba ji je dati priložnost.

Proces, ki se nikoli ne konča

»Občutek do umetnosti sem skorajda zagotovo podedoval po dedku iz Kozjaka nad Kungoto, kjer je bila izjemno velika družina. Poleg tega, da je bil muzikant, je obvladal več ročnih spretnosti. Kar se tiče lončarjenja, sem samouk. Že po eni uri lončarjenja smo doma izdelali vreteno iz delov pralnega stroja. Potrebno je bilo veliko potrpljenja, predvsem pa znanja, ki sem ga nato sam nadgrajeval. Bil sem navdušen, kaj vse je mogoče narediti iz kroglice gline, ki me povezuje z naravo. Z leti sem se spoznaval ne samo s tehnikami, ampak tudi z lastnostmi posameznih materialov – gline in glazure. Lončarjenje je proces, ki se nikoli ne konča. Ideja, da lahko s svojimi rokami iz kepe zemlje ustvarim nekaj edinstvenega in uporabnega, me še danes navdihuje, vsak nov izdelek je hkrati tudi nov izziv, ideja. Celoten proces od kepice gline do izdelka je dolgotrajen in zahteva veliko mero potrpežljivosti in natančnosti,« navdušeno pripoveduje Roj.

Pomaga mu žena Petra

Glina poskrbi, da lončarjevi prsti po materialu kar zaplešejo. In iz ljubezni do ustvarjanja je nastala tudi blagovna znamka Roj Pottery, ki združuje unikatno in ročno izdelano, stilsko ter estetsko dovršeno uporabno keramiko od skled, skodelic, krožnikov, vaz in vazic ter modnih dodatkov. Pri vodenju znamke, poleg redne zaposlitve, mu pomaga žena Petra, ki se tudi vse bolj navdušuje nad oblikovanjem in ustvarjanjem glinenih izdelkov.

Unikatni, narejeni ročno, dvakrat pečeni

»Janko je mojster vretena, jaz pa sem precej bolj natančna pri finih ročnih oblikovanjih. Hčerki Sofija in Hana s svojo igrivostjo prepletata celotno družinsko zgodbo in se že preskušata v prvih veščinah stare umetnosti, Sofija pa ima tudi izjemen smisel za risanje. Vsi naši izdelki v spletni trgovini ali ateljeju so unikatni, narejeni ročno, izdelani iz kakovostne kamenine, dvakrat pečeni, tudi na 1230 stopinjah Celzija, pobarvani z vrhunskimi glazurami, ki so varne za uporabo v kuhinji, celo pomivate jih lahko v pomivalnem stroju, česar pa ne priporočamo najbolj. Tudi naš ritual pitja kave je iz unikatnih skodelic Roj Pottery,« pojasni Petra.

Lončarjenje je proces, ki se nikoli ne konča. Ideja, da lahko s svojimi rokami iz kepe zemlje ustvarim nekaj edinstvenega in uporabnega, me še danes navdihuje, vsak nov izdelek je hkrati tudi nov izziv, ideja.

Delavnice za vse generacije

»Roke so naše najboljše orodje, ki nam je bilo dano, bistvo lončarjenja pa je tudi nenehna vaja. Želim si, da bi glina povezovala ljudi, zato je moja velika želja izvedba delavnic za vse generacije, prevsem za vrtce, šole in upokojence, da bi se ob tem hitrem tempu življenja vsaj malo prizemljili. V vsakem človeku ždi nekaj umetniške duše, samo treba ji je dati priložnost,« pravi Roj, ki se v zadnjem času navdušuje nad japonsko tehniko »raku«.

Tlakovana pot tudi v tujino

Delavnica in police ateljeja z izdelki, doma, na Vodolah 19 a, so prava paša za oči (kontakt najdete na spletni strani Roj Pottery). Izdelki, pri katerih je najbolj pomembna izvirnost in kvaliteta, pa si že počasi utirajo pot, ne samo na domače police, ampak tudi v tujino.

Kupi v trgovini

Izdelek iz gline - srček (sv. obhajilo)
Ostali nabožni predmeti
6,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh