Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetniki na Sinjem vrhu: »Skupaj v istem čolnu«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 16. 08. 2022 / 16:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2022 / 16:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umetniki na Sinjem vrhu: »Skupaj v istem čolnu«
Umetniki ustvarjajo pod skupnim geslom: Skupaj v istem čolnu. FOTO: Anamarija Stibilj Šajn

Umetniki na Sinjem vrhu: »Skupaj v istem čolnu«

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se je danes dopoldne začela 28. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Deset umetnikov ustvarja pod skupnim geslom: Skupaj v istem čolnu, izkupiček bo Škofijska karitas Koper namenila družinam v stiski.

Izkupiček bo Škofijska karitas Koper namenila družinam v stiski. FOTO: Anamarija Stibilj Šajn

Med 16. in 19. avgustom je na Vidmarjevi domačiji na Sinjem vrhu zbranih deset umetnikov iz Slovenije in tujine, ki v organizaciji Škofijske Karitas Koper pod vodstvom Jožice Ličen že 28. leto zapored ustvarjajo za dober namen, letošnji izkupiček od prodanih del bo namenjen družinam v stiski. Letos so na kolonijo povabljeni: Alda Grudina, Ana Maraž, Matjaž Mauser, Žiga Okorn, Miha Perčič, Jasmina Rojc, Blaž Rosa, Adel Seyoun, Andreja Srna in Metka Vovk Mauser.

Letošnja mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas bo že 28. po vrsti. FOTO: Anamarija Stibilj Šajn

Na istem čolnu – krhki in izgubljeni, potrebni in poklicani

Geslo kolonije in potujoče razstave »Skupaj v istem čolnu« se, kot so sporočili iz Škofijske karitas Koper, »navezuje na papeževe besede, ki jih je izrekel ob začetku epidemije in nas je želel z njimi opogumiti, da bomo zmogli tudi prek nenapovedane in pobesnele nevihte, pred katero smo se znašli.« Papež Frančišek je dejal: »Zavedli smo se, da smo vsi na istem čolnu, vsi krhki in izgubljeni, obenem pa pomembni in potrebni, vsi poklicani, da skupaj veslamo, vsi potrebni vzajemne tolažbe. Na tem čolnu … smo vsi.«

Na Sinjem vrhu je zbranih 10 umetnikov iz Slovenije in tujine. FOTO: Anamarija Stibilj Šajn

Kot so pred začetkom kolonije še zapisali v sporočilu za javnost, so se epidemiji pridružile nove preizkušnje, vojna, rast cen življenjskih dobrin, naravne katastrofe … »Gre za preizkušnje, ki jih lahko premagamo le skupaj, s sodelovanjem, razumevanjem drug drugega in odprtostjo za pomoč svojemu bližnjemu. Drug drugega lahko rešimo, obdržimo v našem čolnu in le s skupnimi močmi ter Božjo pomočjo bomo priveslali na cilj.«

Ob ustvarjanju in druženju bodo v tednu kolonije še spremljevalni dogodki. FOTO: Anamarija Stibilj Šajn

Spremljevalni dogodki: maša, dan odprtih vrat

Ob ustvarjanju in druženju bodo v tednu kolonije še spremljevalni dogodki: v torek ob 17. uri bo v cerkvi Angelov varuhov na Otlici predsednik Vipavske območne karitas, Tomaž Kodrič, daroval mašo za zdravje in blagoslov tistih, ki so doslej darovali svoj čas in svoj talent za kolonijo in za njihove družine. Po maši bodo umetniki molili na grobu pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 28 leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za karitas na Vidmarjevi domačiji. Sreda bo namenjena medijskim predstavitvam, v četrtek pa pripravljajo dan odprtih vrat, ko so na Sinji vrh vabljeni prijatelji umetnosti in dobrodelnosti, ki se želijo z umetniki družiti. Ta dan popoldne ob 17. uri pripravijo tudi kulturni program, obišče in nagovori jih tudi koprski škof Jurij Bizjak. S prireditvijo se bo zaključila tudi akcija »Dvigalo za Jožico«.

V četrtek na Sinjem vrhu pripravljajo dan odprtih vrat. FOTO: Anamarija Stibilj Šajn

Kupi v trgovini

Razprodano
82 - Pismo umetnikom
Cerkveni dokumenti
2,25€
Nalaganje
Nazaj na vrh