Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetniki za Karitas na Sveti gori

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 07. 2014 / 07:13
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umetniki za Karitas na Sveti gori

Umetniki za Karitas na Sveti gori

V nedeljo se je na Sveti gori odprla razstava, na kateri je mogoče videti dela, ki so nastala na likovni koloniji na Sinjem vrhu nad Ajdovščino med 19. in 23. avgustom 2013.

Prodajna razstava bo odprta do 17. avgusta. Foto: Tatjana Splichal

V nedeljo se je na Sveti gori odprla razstava, na kateri je mogoče videti dela, ki so nastala na likovni koloniji na Sinjem vrhu nad Ajdovščino med 19. in 23. avgustom 2013. Odprl jo je koprski škof dr. Jurij Bizjak.

Razstava bo odprta do nedelje, 17. avgusta 2014, in sicer vsak dan med 15. in 18. uro, ob nedeljah pa od 9. do 18. ure. Razstavljena dela je mogoče tudi kupiti, denar od nakupa pa bo v celoti namenjen za pomoč brezposelnim v Sloveniji.

Umetniki za Karitas je likovna kolonija, ki vsako leto poteka na Sinjem vrhu in jo organizira Škofijska karitas Koper. Lanska je potekala pod sloganom Pridite in poglejte, ki izvira iz naslova Slovenskega pastoralnega načrta, vendar ima po besedah Jožice Ličen, voditeljice projekta Umetniki za Karitas, v kontekstu kolonije še širši, praktičen pomen: "Pridite in darujte svoj dar, ki je lahko tudi čas, talent, znanje, skratka pomoč, na drugi strani pa povabilo vsem ljudem, da se jim skozi ustvarjalna dela odpira pogled v umetnost, ki človeka plemeniti, in v dobrodelnost, ki človeka bogati."

Na koloniji je sodelovalo deset slikarjev in en kipar, sedem strokovnih delavcev, na dan odprtih vrat pa je Sinji vrh obiskalo 27 udeležencev preteklih kolonij in kar 50 drugih ustvarjalcev. Skupaj so ustvarili približno 170 likovnih del. Po koncu kolonije njihova dela potujejo in so razstavljena marsikje po Sloveniji in tudi tujini (v Gorici, Trstu, na Dunaju, v Sarajevu) in tako ponesejo sporočilo umetnosti in dobrodelnosti naokrog.

"Prepričana sem, da tudi z Umetniki za karitas gradimo kulturo lepega in dobrega za nas in za prihodnje rodove. Naj bo Ljubezen tista, ki povezuje, naj bo Ljubezen tista, ki pomaga, naj bo Ljubezen tista, ki preko nas, kot Samarijanka, kliče 'Pridite in poglejte'! Tudi to je karitas," je o namenu kolonije povedala Jožica Ličen.


Razstavljena dela je mogoče tudi kupiti. Foto: Tatjana Splichal



Katja Cingerle





Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh