Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetniki za karitas na Sveti Gori in Tinjah na Koroškem

Jožica Ličen
Za vas piše:
Jožica Ličen
Objava: 11. 07. 2019 / 08:35
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2019 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umetniki za karitas na Sveti Gori in Tinjah na Koroškem

Umetniki za karitas na Sveti Gori in Tinjah na Koroškem

Dela so nastala lani avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Razstave Umetniki za karitas potujejo. Z deli, ki so nastala pod geslom »Polno prgišče lepote« lani avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, smo v tem času obiskali Koper, Vipavo, Celje, Gorico, Ljubljano, Trst, Bruselj, Škofjo Loko in Mursko Soboto, čez poletje pa so se slike razdelile na dva dela. Polovica jih je postavljena v Frančiškovi dvorani na Sveti Gori nad Novo Gorico, polovica v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na Koroškem.

V 24. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas se je desetim izbranim avtorjem pridružilo še 52 slikarjev in en kipar in nastalo je 124 likovnih del, od katerih je 48 slik že dobilo svojega lastnika.

V nedeljo, 7. julija, je bilo odprtje razstave v Frančiškovi dvorani na Sveti Gori, kjer nas je s pesmijo obogatil pevski zbor župnije Vipavski Križ pod vodstvom gospe Martine; gospa Ivica, voditeljica Župnijske karitas Otlica, je srčno prebrala svojo pesem, ki jo je napisala prav v ta namen in je bila tudi uglasbena. Prisotne je pozdravila gospa Renata, voditeljica Goriške območne karitas. Razstavo je odprl in tudi blagoslovil rektor s Svete Gore, pater Simon Peter. Sama pa sem predstavila pot Umetnikov za karitas od leta 1995 dalje, ki zajema 1881 imen avtorjev, 2.860 slik in 320 razstav. Dela bodo na ogled do konca septembra.

V ponedeljek, 8. julija, pa je bilo odprtje razstave v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem. Odprtje razstave je sovpadalo s seminarjem psihologov iz širšega evropskega prostora, kar je navzočim pokazalo novo razsežnost Karitas. Sam projekt in avtorje sva predstavili skupaj z našo likovno kritičarko gospo Anamarijo. Gospodična iz Romunije, ki biva v domu, je razstavo pospremila z doživeto klavirsko spremljavo, gospodična Tina pa je s Cankarjevim besedilom iz Kurenta, kjer opeva lepoto Slovenije, mnogim približala našega pesnika in našo deželo. Gospod Jože Kopeinig, direktor doma Sodalitas, je s prevodom vsega povedanega in tudi s svojimi besedami ob odprtju razstave predvsem pokazal, kaj premoreta umetnost in dobrodelnost. Še posebej smo bili veseli obiska direktorja Koroške karitas gospod Jožeta Marketza, s katerim smo lahko primerjali način njihovega in našega delovanja. Razstava bo v Tinjah do 9. avgusta, nato pa bo bo 13. avgusta odprtje v Grošljevi galeriji na Prevaljah.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh