Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetnost krašenja kruha: Enobarvno šabloniranje

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 14. 12. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2021 / 14:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umetnost krašenja kruha: Enobarvno šabloniranje
Enobarvno šabloniranje je najpreprostejši način krašenja kruha. FOTO: Nik Jarh.

Umetnost krašenja kruha: Enobarvno šabloniranje

Anita Šumer je svetovno znana pekovka, ki peče in krasi kruh z drožmi.

Je avtorica treh knjig o peki z drožmi. V prvih dveh knjigah bralce nauči peči izvrstne slane in sladke drožaste dobrote, s pomočjo njene tretje knjige pa lahko usvojite različne tehnike krašenja dobrot, naj bodo pripravljene z drožmi ali s kvasom.

Enobarvno šabloniranje je najpreprostejši način krašenja kruha. »Predlagam, da začnete z njim, če šablonirate prvič,« vas vabi Anita. 

Potrebujemo: krtačko, čajno bučko, pršilko z vodo, šablono, moko, papir za peko, magnetke, čopič in drožič.

FOTO: Nik Jarh.

Preden začnemo, natančno očistimo moko s površine vzhajanega testa. To nam bo najbolje uspelo, če vzhajalno košarico s prevleko in testo posujemo s škrobom ali brezglutensko moko, na primer koruzno, riževo ali ajdovo, preden damo testo v košarico na vzhajanje. Vendar ne pretiravajmo s količino posutega škroba ali moke. 

Pomagamo si lahko tudi tako, da del testa, ki ga želimo okrasiti, prekrijemo z zmočenim papirjem za peko. Tako nam bo uspelo ohraniti povsem čisto površino testa. Pred šabloniranjem papir za peko odstranimo.

FOTO: Nik Jarh.

Krašenje po korakih:

1. korak: Ko vzhajano testo prevrnemo iz vzhajalne košarice, z mehko krtačko odstranimo z njega vso odvečno moko ali papir za peko.

2. korak: Površino testa nežno popršimo z vodo ali pa jo pogladimo z mokro dlanjo, da se bo posip bolje oprijel površine. Na testu ne sme biti preveč vode, sicer bo ob stiku z moko nastal gluten. Motiv se bo tako deloma zlil s testom, zato ne bo dobro viden.

3. korak: Šablono položimo na testo tako, da se čim bolj stika s testom.

4. korak: Če se šablona ne prilega povsem testu, jo obtežimo z magnetki.

5. korak: Po šabloni enakomerno potresemo moko, priporočam belo pšenično ali riževo. Nežen kontrast dosežemo z ajdovo ali rženo moko. Ne pretiravajmo s posipanjem moke po šabloni, da bo motiv ostal izrazito jasen. S prsti lahko rahlo pritiskamo šablono ob testo, medtem ko sipamo po njej moko.

6. korak: Po motivu lahko še dodatno nežno pritisnemo, da se moka bolje oprime testa (ni nujno, odvisno od tega, kako podroben je motiv šablone).

7. korak: Šablono počasi dvignemo s testa z ene strani proti drugi, kot bi jo počasi odlepljali od podlage ali testa. Pri tem pazimo, da ohranimo motiv čim bolj nedotaknjen.

8. korak: S čopičem lahko odstranimo odvečno moko.

9. korak: Zarežemo v testo ali ga večkrat prebodemo in takoj spečemo.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh