Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umorjen iz sovraštva do Boga in svetega duhovništva

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 16. 05. 2022 / 15:07
Oznake: Dogodek, Knjiga, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 15:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umorjen iz sovraštva do Boga in svetega duhovništva
Na fotografiji (od leve): urednik David Ahačič, Kristjan Knez, ki je predstavil avtorja in prevajal pogovor, ter Mario Ravalico. FOTO: Zorko Bajc

Umorjen iz sovraštva do Boga in svetega duhovništva

Župnija Piran je v petek, 13. maja, v pastoralnem centru Georgios gostila predstavitev knjižice Meditacije ob evangeliju, ki jo je izdala založba Družina, združuje pa prevod duhovnih drobtinic bl. Francesca Bonifacia in življenjepis tega mučenca izpod peresa dr. Franceta M. Dolinarja.

Župnik Zorko Bajc je dogodek označil za zgodovinskega, saj gre za prvo samostojno knjižno izdajo o blaženem v slovenskem jeziku. Francesco Bonifacio je bil rojen 7. septembra 1912 v Piranu, se šolal v Kopru in Gorici, v domačem mestu v začetku leta 1937 pel novo mašo, nato pa opravljal duhovniško poslanstvo v Novigradu in Krasici. V napetem med- in povojnem ozračju v Primorju in Istri, ki ga je odražalo revolucionarno nasilje, pa tudi nerešeno vprašanje meje in razdelitev Svobodnega tržaškega ozemlja, je bil kot duhovnik in Italijan v stalni nevarnosti. Še danes ni povsem jasno, kje in kako je 11. septembra 1946 umrl, potem ko so ga pripadniki Ozne aretirali na poti med Grožnjanom in Bujami, skoraj gotovo pa je, da so ga po mučenju umorili in vrgli v eno od številnih brezen. »Kdor si ne upa umreti za svojo vero, ni vreden, da jo izpoveduje,« je Bonifacio tik pred smrtjo zapisal v svoj dnevnik. Škofijski postopek za njegovo beatifikacijo je bil sprožen že leta 1956; Cerkev je v procesu prepoznala, da je umrl iz sovraštva do vere (in odium fidei). Za blaženega je bil v Trstu razglašen 4. oktobra 2008, goduje pa 11. septembra.

Več o knjižici Meditacije ob evangeliju pa TUKAJ.

Z raziskovanjem življenja in zapuščine bl. Francesca se že dolga leta, tudi kot koordinator odbora bl. Francesca, ukvarja Mario Ravalico, ki je prav tako rojen Pirančan, danes pa živi v Trstu. Ravalico je predstavil življenje bl. Francesca, pa tudi, kako potekajo zgodovinske raziskave glede njegovega umora. Izpostavil je, da se hrvaška država v zadnjem obdobju zelo trudi razjasniti zločine revolucionarnega obdobja. Poslušalcem je pokazil več fotografij bl. Francesca in dva njegova osebna predmeta (»tajni« dnevnik v neobičajni pisavi ter molitvenik) in odgovoril na vprašanje, kakšno je sporočilo Francescovega mučeništva za kristjane današnjega časa – izpostavil ga je kot zgled in priprošnjika za mir in spravo, ki ju tako močno potrebujemo. Ob tem je spomnil na nedavno ureditev kapele Matere sprave (Madre della Riconciliazione) v Trstu, v kateri so skupaj upodobljeni trije mučenci komunizma iz treh sosednjih narodnosti: Francesco Bonifacio, Lojze Grozde in Miroslav Bulesić. Molitev na njihovi skupni podobici zelo pomenljivo poziva k preseganju zgodovinskih delitev: »Naj vaša priprošnja podpira italijansko, slovensko in hrvaško ljudstvo, da bodo skupaj hodili po poti dobrega, pomaga Cerkvi, da bo svetilnik bratstva, in stori, da bodo naša srca utripala v medsebojni ljubezni.«

Ravalica je iz Trsta pospremil Gianfranco Bonifacio, nečak bl. Francesca, ki se je na koncu zahvalil vsem sodelujočim, da ohranjajo spomin na njegovega svetniškega sorodnika. Z dvema duhovnima skladbama domačega skladatelja G. Tartinija je dogodek polepšal župnijski pevski zbor.

Nalaganje
Nazaj na vrh