Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl avtor »Velikega partnerstva«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 11. 2020 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2020 / 06:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl avtor »Velikega partnerstva«

Umrl avtor »Velikega partnerstva«

Jonathan Sacks je bil eden največjih sodobnih judovskih mislecev in plodovit pisec.

Sacksova uspešnica Veliko partnerstvo v prevodu Draga K. Ocvirka je izšla lani pri založbi Družina. FOTO: Twitter



Za posledicami zahrbtne bolezni je v starosti 72 let umrl lord Jonathan Henry Sacks, nekdanji veliki rabin judovskih skupnosti v Združenem kraljestvu, sicer pa britanski jud, uveljavljeni filozof, teolog, pisec in politik. Za izjemen prispevek v boju za večjo prisotnost judovstva v javnem življenju in hkrati širjenje spoštovanja do drugih veroizpovedi je leta 2016 prejel prestižno Templetonovo nagrado, ki jo podeljujejo za posebne dosežke na področju znanosti in vere posameznikom, ki pomembno prispevajo k potrjevanju duhovne razsežnosti človeškega življenja.

Veliko partnerstvo

V Sloveniji je bil rabin Jonathan Sacks, eden največjih sodobnih judovskih mislecev in raziskovalcev religije, znan predvsem kot avtor knjižne uspešnice Veliko partnerstvo, ki je lani v prevodu Draga Karla Ocvirka izšla pri založbi Družina. V njej Sacks raziskuje odnos med religijo in znanostjo v kontekstu judovske tradicije, zakaj je religija pomembna in kaj bomo kot družba, če se ji odpovemo, izgubili. Obenem je knjiga tudi iskreno pričevanje o avtorjevi poti do vere, ki se živi zgolj v odnosu, torej je knjiga o velikem partnerstvu med Bogom in človekom.

Znanost odgovarja na kako, vera na zakaj

»Knjiga obravnava od razsvetljenstva dalje aktualno temo o dopolnjevanju ali nespravljivosti med vero in znanostjo. V ozračju našega časa vlada mnenje, ki ostaja neutemeljeno, da je med vero in znanostjo nepremagljivo nasprotje. Avtor pa kot hebrejski rabin, filozof in pisatelj govori o nujnem dopolnjevanju vere in znanosti, če človeštvo noče najprej duhovno, nato pa tudi drugače obubožati. Znanost namreč odgovarja na vprašanje 'kako', vera pa odgovarja na vprašanje 'zakaj',« je izdaji knjige Veliko partnerstvo na pot zapisal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Judovska skupnost izgubila velikega vodjo

Predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa in podpredsednik sveta Evropskih škofovskih konference (CCEE), kardinal Vincent Nichols, je ob rabinovi smrti izpostavil: »Svetovni judovski skupnosti izrekam globoko sožalje zaradi izgube te velike osebnosti. Zagotavljam vam moje molitve. Človeštvo je izgubilo neutrudnega zagovornika, judovska skupnost velikega vodjo, jaz pa prijatelja. Naj počiva v miru.«

Osupljiv intelekt

»Bil je velikan judovske skupnosti in širše družbe. Njegov osupljiv intelekt in pogumen etični glas sta bila blagoslov za vse, ki so se srečali z njim. Njegovo izjemno delo glavnega rabina je povzročilo revolucijo v življenju Judov in je zagotovilo, da bo njegova zapuščina ostala tudi mlajšim generacijam naše skupnosti,« se mu je poklonila predsednica odbora poslancev britanskih Judov Marie van der Zyl. »Resnično bomo pogrešali velikana svetovnega judovstva, ki je navdihoval celotne generacije, ne glede na njihovo vero,« pa je dodal predsednik Konference evropskih rabinov Pinchas Goldschmidt.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Veliko partnerstvo

Templetonova nagrada britanskemu rabinu Sacksu

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh