Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl eden najprepoznavnejših poslancev Ivo Hvalica

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 08. 2022 / 09:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 09:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl eden najprepoznavnejših poslancev Ivo Hvalica
Ivo Hvalica je umrl v 87. letu starosti. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Umrl eden najprepoznavnejših poslancev Ivo Hvalica

Sinoči je v 87. letu starosti na svojem domu v Solkanu po krajši hudi bolezni umrl eden najbolj prepoznavnih slovenskih poslancev Ivo Hvalica. Novico je na družbenem omrežju potrdil kirurg v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica in dober prijatelj pokojnega Igor Dolenc.

Ivo Hvalica, po poklicu gradbenik, je bil član Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS), pozneje Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS) oziroma zdajšnje Slovenske demokratske stranke (SDS). Poslanec državnega zbora je bil v prvih dveh sklicih, v mandatih 1992–1996 in 1996–2000.

Izjemen retorik in govorniški rekorder

Bil je izjemen retorik. Vse do danes je ostal rekorder z najdaljšim govorom v zgodovini slovenskega parlamenta, saj je leta 1995 debele štiri ure govoril o privatizaciji igralnic. Po zdajšnjem poslovniku, ki časovno omejuje trajanje poslanskih razprav, mu rekorda niti ni mogoče odvzeti.


S časopisom po glavi

Leta 1998 je bil Hvalica vpleten tudi v prvi fizični obračun v slovenskem parlamentu. Ko je Jelku Kacinu očital, da je ograja okrog njegove hiše v Spodnji Besnici nekoč stala okoli nekdanje bežigrajske vojašnice JLA, in ga označil za »ograjevarstvenika«, ga je poslanec LDS s časopisom nekajkrat mahnil po glavi.

Protikomunist, kritičen do vseh

Ivo Hvalica se je označeval za zagrizenega protikomunista, kritičen pa je bil do vseh političnih opcij, tudi do tiste, ki ji je pripadal. Iz politike se je umaknil kmalu po prelomu tisočletja, saj na parlamentarnih volitvah leta 2000 ni več kandidiral. Po nesoglasjih s predsednikom stranke Janezom Janšo je leta 2001 izstopil iz SDS.


Zadnja replika

Kmalu po politični upokojitvi je na 360 straneh napisal knjigo »Zadnja replika«, v kateri je analiziral in seciral politično dogajanja od konca 80. let prejšnjega stoletja do izstopa iz stranke. Kot je dejal sam, njegovo pisanje ni bilo obračun s komer koli, temveč replika na obračun z njim.

Nalaganje
Nazaj na vrh