Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl glasnik miru in zagovornik škofovskega uboštva msgr. Luigi Bettazzi (1923–2023)

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 07. 2023 / 05:53
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2023 / 06:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl glasnik miru in zagovornik škofovskega uboštva msgr. Luigi Bettazzi (1923–2023)
Pokojni škof msgr. Luigi Bettazzi (1923–2023). FOTO: Vatican Media

Umrl glasnik miru in zagovornik škofovskega uboštva msgr. Luigi Bettazzi (1923–2023)

Papež Frančišek je ob smrti msgr. Luigija Bettazzija poslal sožalni telegram njegovemu nasledniku na škofovskem mestu v Ivrei, msgr. Edoardu Aldu Cerratu.

Škof msgr. Luigi Bettazzi, eden najmlajših udeležencev drugega vatikanskega koncila in neumorni zagovornik nenasilja, pravičnosti in miru, je umrl v soboto, 16. julija, le nekaj mesecev pred okroglim jubilejem, 100. rojstnim dnem.

Dolgo in plodno služenje

Papež Frančišek v sožalnem sporočilu, pod katerim je sicer podpisan državni tajnik kardinal Pietro Parolin, obljublja »duhovno bližino svojcem in vsem žalujočim ob smrti škofa, ki so ga tako zelo ljubili in cenili tisti, ki so ga srečali med njegovim dolgim in plodnim služenjem«.

Človek dialoga

Sveti oče izpostavlja pokojnikovo veliko gorečnost za evangelij in njegovo bližino ubogim. »Postal je preroško znamenje pravičnosti in miru v posebnih časih cerkvene zgodovine, človek dialoga in referenčna točka za mnoge predstavnike javnega in političnega življenja v Italiji,« je zapisal Frančišek.

Neustrašen pričevalec koncila

V hvaležnosti za »neustrašnega pričevalca koncila vstalega Gospoda« papež prosi za »večno nagrado, obljubljeno zvestim služabnikom«, in podeljuje apostolski blagoslov škofijski skupnosti v Ivrei in Bologni, kjer je bil cenjen duhovnik in pomožni škof, pa tudi vsem udeležencem pogrebnega obreda.

S papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Katoliško mirovno gibanje

Škof Bettazzi je bil neločljivo povezan s katoliškim mirovnim gibanjem Pax Christi International, ki ga je tudi vodil med letoma 1978 in 1985. Njegovo zavzemanje za nenasilje, razorožitev in človekove pravice je prišlo do izraza v njegovih številnih napisanih knjigah.

Ponudil se je za talca teroristom

Pa tudi v njegovi zaobljubi, da se bo odpovedal bogastvu in privilegijem ter sprejel življenjski slog evangelijske revščine. Spodbujal je dialog med Katoliško cerkvijo in italijansko politiko in se s še dvema škofoma celo ponudil za talca teroristom Rdečih brigad v zameno za ugrabljenega premierja Alda Mora.

Žejen miru in pravičnosti

Na včerajšnjem pogrebu ni mogel biti prisoten papežev mirovni odposlanec, kardinal Matteo Zuppi, zdajšnji bolonjski nadškof, ki se te dni mudi v Washingtonu: »Prepričan sem, da bi mi msgr. Bettazzi, žejen miru in pravičnosti ter prepričan v nenasilje, priporočil, naj storim vse nemogoče.«

Škof, ki je (z)gradil mostove miru

Eden od Bettazzijevih nečakov je v zahvalo udeležencem pogreba zagotovil: »Zdaj ima kardinal Zuppi na mirovni misiji v Ukrajini ob sebi don Luigija.« Župan Ivree Matteo Chiantore je pokojnika, zadnjega italijanskega protagonista 2. vatikanskega koncila, označil za »škofa, ki je (z)gradil mostove miru«.

Bil je eden najmlajših udeležencev drugega vatikanskega koncila. FOTO: Vatican Media

Priklenjen na posteljo

V zadnjih tednih se je sicer zdravstveno stanje msgr. Bettazzija močno poslabšalo. Po nekaterih javnih nastopih v prejšnjih mesecih, vključno s pohodom za mir, je bil naposled priklenjen na posteljo, vsako jutro pa ga je obiskal eden od škofijskih duhovnikov.

Maševal je več kot 76 let

Ta je z njim somaševal pri maši, ki jo je škof Bettazzi (rodil se je 26. novembra 1923) želel obhajati še naprej, enako kot je to počel že več kot 76 let, odkar je bil 4. avgusta 1946 posvečen v duhovnika v baziliki sv. Dominika v Bologni.

Pohod v Sarajevo

Kot neutrudni podpornik »vzgoje za mir« je leta 1985 prejel mednarodno Unescovo nagrado, skupaj z don Toninom Bellom se je pridružil tudi pacifističnim gibanjem in pohodu v Sarajevo leta 1992, torej sredi državljanske vojne v BiH.

Podpisnik dogovora v katakombah

Obenem je bil pokojni Bettazzi med škofi, ki so podpisali dogovor v rimskih katakombah, v katerem so »brate v škofovstvu« spodbudili, da bi živeli uboštvo in si prizadevali, da bi Cerkev služila in bila uboga, kot je predlagal papež Janez XXIII.

Škof mora biti blizu revnim

Škofje podpisniki so tega s podpisom poudarili skrb za revne in se zavedali, da mora škof živeti bolj preprosto, vsaj kar zadeva nastanitev in prevozna sredstva, ter biti blizu revnim in fizičnim delavcem, trpečim in preizkušanim, ne pa bogatim in mogočnim

Kupi v trgovini

Knjiga meseca oktobra
Z vsako smrtjo sem drugačna
Pričevanja
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh