Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je kardinal Hummes, ki je papeža navdihnil pri izbiri imena Frančišek

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 07. 2022 / 14:52
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 16:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je kardinal Hummes, ki je papeža navdihnil pri izbiri imena Frančišek
Pokojni kardinal Hummes in papež Frančišek sta bila dobra prijatelja. FOTO: Vatican Media

Umrl je kardinal Hummes, ki je papeža navdihnil pri izbiri imena Frančišek

Umrl je brazilski kardinal Claudio Hummes, nekdanji prefekt vatikanske Kongregacije za duhovnike (2006-2010). Kot so sporočili iz nadškofije Sao Paulo, je umrl včeraj zjutraj v starosti 87 let, »po dolgotrajni bolezni, ki jo je prenašal s potrpežljivostjo in vero v Boga«.

Kot prefekt Kongregacije za duhovnike med pontifikatom Benedikta XVI. (2005-2013) je bil Hummes pristojen za velik del takratnih 275.000 škofijskih duhovnikov v vesoljni Cerkvi. Pred tem je osem let vodil šestmilijonsko katoliško škofijo Sao Paulo v Braziliji, eno največjih škofij na svetu. V letih med 1996 in 1998 je bil nadškof v Fortalezi. Dolga leta je bil tudi svetovalec Brazilske škofovske konference za ekumenska vprašanja. Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, je Janez Pavel II. potomca nemških priseljencev leta 2001 imenoval za kardinala.

Ne pozabi na uboge!

Na konklavu leta 2013 je Hummes sedel v Sikstinski kapeli poleg svojega pozneje izvoljenega sobrata kardinala iz Buenos Airesa, Jorgeja Maria Bergoglia. Po Bergoglijevih besedah mu je frančiškan ob njegovi izvolitvi zašepetal: »Ne pozabi na uboge!« Na podlagi te pripombe se je odločil za papeško ime Frančišek, po sv. Frančišku Asiškem, prijatelju ubogih.

13. marca 2013 zvečer je kardinal Hummes skupaj s pravkar izvoljenim papežem in vikarjem rimske škofije kardinalom Agostinom Vallinijem stopil pred oči svetovne javnosti na osrednjem balkonu bazilike svetega Petra v Vatikanu. Frančišek v tem odločilnem trenutku očitno ni želel pogrešiti svojega prijatelja Hummesa.

Brazilski kardinal Claudio Hummes (1934-2022). FOTO: Vatican Media

Podpora staroselski Cerkvi v Latinski Ameriki

V pripravah na sinodo o Amazoniji v Vatikanu leta 2019 se je Hummes v pogovoru za jezuitsko revijo Civilta Cattolica zavzel za odprtje Cerkve: »Nujno potrebujemo novosti, brez strahu in odpora.« Kot je dejal, bi bilo treba združiti staro in novo. Brazilec je izrekel podporo »staroselski Cerkvi«, ki ima lastno kulturo, istovetnost, zgodovino in duhovnost ter je obenem z vesoljno Katoliško cerkvijo. Sinoda o Amazoniji poudarja raznolikost v edinosti Cerkve. Amazonija in tamkajšnja Cerkev sta na tem področju zgled, ki bi ga morala odkrito sprejeti tudi ostala Cerkev, je bil prepričan frančiškan.

Iz Brazilije v Evropo in nazaj

Hummes, rojen 8. avgusta 1934 v brazilskem Montenegru, je mašniško posvečenje prejel avgusta 1958. Po študiju teologije v Braziliji je obdobje med 1959 in 1963 preživel v Rimu, kjer je študiral filozofijo. Po nekaj letih dela kot profesor filozofije v domovini se je leta 1968 vrnil v Evropo, kjer je študiral na ekumenskem inštitutu Bossey v Ženevi. Po vnovični vrnitvi v Brazilijo je bil med drugim provincial frančiškanov v Rio Grande do Sul. Škofovsko posvečenje je prejel 25. maja 1975.

Čeprav je bil Hummes zelo predan družbeno-političnim vprašanjem, enako kot Frančišek ni bil privrženec klasične teologije osvoboditve.

V letih med 1979 in 1990 je bil nacionalni pomočnik za pastoralo delavcev pri Brazilski škofovski konferenci. Čeprav je bil Hummes zelo predan družbeno-političnim vprašanjem, enako kot Frančišek ni bil privrženec klasične teologije osvoboditve. Včasih so mu tako kot papežu pripisovali »teologijo ljudstva«, posebno različico teologije osvoboditve z močnim poudarkom na ljudski pobožnosti.

Po Hummesovi smrti kardinalski zbor šteje 207 članov; od tega je 116 mlajših od 80 let in imajo pravico do sodelovanja na volitvah za novega papeža. Konec letošnjega avgusta bo papež Frančišek v kardinalski zbor sprejel še 20 članov, od tega 16 z volilno pravico.

FOTO: Vatican Media

Papež »globoko užaloščen« nad smrtjo prijatelja

Papež Frančišek je ob smrti kardinala Hummesa poslal sožalni telegram nadškofu São Paula, kardinalu Odilu Pedru Schererju, v katerem je zapisal, da moli za večni počitek »dragega brata«, pa poroča Radio Vatikan. »V svojih molitvah se Bogu zahvaljujem za dolga leta njegovega predanega in gorečega služenja sveti Materi Cerkvi, pri čemer so ga vedno vodile evangeljske vrednote, v različnih pastoralnih nalogah, ki so mu bile zaupane tako v Braziliji kot v rimski kuriji, ter za njegovo predanost Cerkvi v Amazoniji v zadnjih letih,« tako papež Frančišek.

Vedno imam v živem spominu besede, ki mi jih je 13. marca 2013 izrekel don Claudio in me prosil, naj ne pozabim na uboge.

V telegramu je spomnil tudi na kardinalovo vlogo pri izbiri svojega papeškega imena: »Vedno imam v živem spominu besede, ki mi jih je 13. marca 2013 izrekel don Claudio in me prosil, naj ne pozabim na uboge.« Kot znamenje tolažbe in upanja v večno življenje sveti oče podeljuje svoj apostolski blagoslov celotni sãopaulski nadškofiji in vsem, ki so združeni v molitvi za kardinala Hummesa.

Nalaganje
Nazaj na vrh