Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potrdil novo škofovsko konferenco za Amazonijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 10. 2021 / 08:27
Oznake: Cerkev, Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2021 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potrdil novo škofovsko konferenco za Amazonijo
Nova ustanova je rezultat sinode o Amazoniji FOTO: Vatican Media

Papež potrdil novo škofovsko konferenco za Amazonijo

Papež Frančišek je uradno potrdil lansko poletje ustanovljeno cerkveno konferenco za območje Amazonije.

Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, je papež med srečanjem s prefektom Kongregacije za škofe, kardinalom Marcom Ouelletom, omenjeni konferenci 9. oktobra podelil status javnega cerkvenopravnega telesa.

Nova ustanova je rezultat sinode o Amazoniji  in naj bi spodbujala krepitev verskega življenja na tem območju.

Nova ustanova je rezultat sinode o Amazoniji, ki je v Vatikanu zasedala jeseni 2019; spodbujala pa naj bi predvsem krepitev verskega življenja na tem območju. Takoj ko bodo pripravljeni statuti novega delovnega telesa, naj bi jih potrdil tudi papež. Konferenco z uradnim nazivom »Conferencia Eclesial de la Amazonia« so lani poleti ustanovili predstavniki devetih držav z območja Amazonije.

Logotip nove cerkvene konference FOTO: Vatican Media

V sklepnem dokumentu sinode o Amazoniji, sprejetem oktobra 2019 v Rimu, je pod točko 115 zapisano: »Predlagamo ustanovitev stalnega in reprezentativnega škofovskega organa, ki bo spodbujal sinodalnost na tem območju.« Ta naj bi pomagal »oblikovati amazonsko obličje te Cerkve in odkrivati nove poti za evangelizacijo«, izrečena pa je bila tudi želja po boljši inkulturaciji krščanske vere na območju Amazonije.

Predsedovanje novega delovnega telesa je prevzel kardinal Claudio Hummes.

Dvodnevna ustanovna seja novega delovnega telesa julija 2020 je bila zaradi epidemije koronavirusne bolezni sklicana v virtualni obliki. Poleg kardinalov Claudia Hummesa iz Brazilije in Pedra Barreta iz Peruja so se je udeležili tudi štirje kardinali iz Vatikana. Projekt je bil rezultat večmesečnih priprav, organizacijsko pa ga je po navedbah iz Vatikana spremljala tamkajšnja Kongregacija za škofe.

V Latinski Ameriki bo »Conferencia Eclesial de la Amazonia« pridružena že obstoječemu Škofovskemu svetu Latinske Amerike (CELAM), vendar bo imela avtonomen status. Novo konferenco sestavljajo predstavniki škofov, duhovnikov, diakonov in pripadnikov staroselskih ljudstev iz vseh držav Amazonije. Predsedovanje novega delovnega telesa je prevzel kardinal Hummes.

Nalaganje
Nazaj na vrh