Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krajevne Cerkve pozdravljajo »Ljubljeno Amazonijo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2020 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2020 / 15:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krajevne Cerkve pozdravljajo »Ljubljeno Amazonijo«

Odziv krajevnih cerkvenih voditeljev na posinodalno apostolsko spodbudo.

Foto: Vatican Media

Po včerajšnji objavi papeževe posinodalne apostolske spodbude »Ljubljena Amazonija« so se na dokument odzvali tudi katoliški voditelji krajevnih Cerkva z vsega sveta. Po navedbah spletnega portala Vatican News so bili med prvimi škofje z Irske, iz Avstralije in Združenih držav Amerike.

Poziv k ukrepanju

Nadškof Eamon Martin, nadškof Armagha in irski primas, »toplo pozdravlja« dokument »Ljubljena Amazonija«, v katerem papež Frančišek po njegovih besedah »predstavlja jasno analizo hudih groženj ljudstvom in ekosistemom Amazonije, posledično pa vsej zemlji, našemu skupnemu domu«. Nadškof Martin izpostavlja »vprašanja revščine, gospodarskih in družbenih krivic ter kršenja človekovih pravic, ki so povezana v začaran krog okoljskega in človeškega poniževanja«. Nadškof je dejal, da »čeprav si dokument prizadeva za okrepitev solidarnosti z našimi brati in sestrami v tem čudovitem in ključnem delu našega sveta, ni pomemben le za ljudstva na območju Amazonije. Je tudi poziv k ukrepanju vseh, tako v Cerkvi kot v svetu«.

Ne le za območje Amazonije

Njegove besede so odmevale na drugem koncu sveta, kjer je nadškof Mark Coleridge iz Brisbana, predsednik Avstralske škofovske konference, dejal: »Vsi papeški dokumenti so težko pričakovani, ta pa je prav posebej pomemben ne le za amazonska ljudstva z vsemi njihovimi potrebami, temveč za Cerkev po vsem svetu.« Dokument »Ljubljena Amazonija« bo po besedah nadškofa Coleridgea »mejnik v cerkvenem sprejemanju drugega vatikanskega cerkvenega zbora in spodbuda nam v Avstraliji, ko nadaljujemo pot proti plenarnemu zasedanju … Vprašanja, s katerimi se sooča Amazonija, nam v Avstraliji niso tuja, in besede svetega očeta tudi nam pomenijo izziv in spodbudo«.

Upanja in izzivov polna vizija

Iz Združenih držav Amerike se je oglasil predsednik tamkajšnje škofovske konference nadškof Jose Gomez iz Los Angelesa, ki je dejal, da nam papež Frančišek »ponuja upanja in izzivov polno vizijo prihodnosti območja Amazonije, enega najobčutljivejših in ključnih ekosistemov na zemlji, ter doma bogati raznolikosti kultur in ljudstev«. Papež Frančišek, je dejal nadškof Gomez, »nas spominja, da Cerkev služi človeštvu z oznanjevanjem Jezusa Kristusa in njegovega evangelija ljubezni, in nas poziva k evangelizaciji, ki spoštuje istovetnosti in zgodovino amazonskih ljudstev in ki je odprta za 'novosti Duha, ki je vedno sposoben ustvariti kaj novega z neizčrpnim obiljem Jezusa Kristusa'«.

V imenu svojih bratov škofov se je nadškof Gomez zahvalil papežu Frančišku za njegovo »modrost in vodenje« ter izrazil »neprekinjeno pripravljenost za evangelizacijo in gradnjo pravičnejšega in bolj bratskega sveta, ki spoštuje celovitost Božjega stvarstva«.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh