Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je apostolski nuncij v Združenih državah Amerike

Objava: 28. 07. 2011 / 10:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je apostolski nuncij v Združenih državah Amerike

Nadškof Pietro Sambi je preminil zaradi zapletov po prestani operaciji pljuč.

Sinoči je zaradi zapletov po prestani operaciji pljuč pred štirinajstimi dnevi v Baltimorju v ameriški zvezni državi Maryland preminil apostolski nuncij v Združenih državah Amerike, triinsedemdesetletni nadškof Pietro Sambi.

Nadškofu so po zahtevni operaciji ob strani stali tudi sorodniki iz Italije, ki so v ta namen odpotovali v Združene države. Ob naglem poslabšanju zdravstvenega stanja so tamkajšnje škofe, duhovnike in vernike prosili, naj molijo za nadškofa Sambija.

Papež Benedikt XVI. je nadškofa Pietra Sambija za apostolskega nuncija v Združenih državah Amerike imenoval leta 2005. Svoj položaj je nadškof Sambi nastopil februarja 2006 v ameriški prestolnici Washington, obenem pa je postal tudi stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji ameriških držav (OAS). Pred tem je opravljal naloge apostolskega nuncija v Indoneziji in Izraelu ter posebnega odposlanca Svetega sedeža za Jeruzalem in Palestino. V vatikansko diplomatsko službo je stopil leta 1969, dejaven pa je bil tudi na nunciaturah in odposlaništvih v Kamerunu, Alžiriji, Nikaragvi, Belgiji, Indiji in na Kubi.

Na zahtevnem delovnem mestu apostolskega nuncija v Izraelu si je nadškof Sambi prizadeval za svobodo veroizpovedi, enakopravnost monoteističnih verstev in večji dostop do češčenja na svetih krajih. Leta 2002 si je zelo prizadeval najti rešitev za takrat oblegano baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu. Vatikanski poznavalci so ga omenjali kot resnega kandidata za pomemben položaj pri Svetem sedežu.

Nadškof Sambi je bil rojen leta 1938 v severnoitalijanskem mestu Sogliano sul Rubicone, duhovniško posvečenje pa je prejel 14. marca 1964 v škofiji Montefeltro. Doktoriral je iz teologije in kanonskega prava.

Nadškof Sambi bo pokopan v baziliki Brezmadežnega spočetja, narodnem svetišču v Washingtonu, pogreb pa bo v soboto, 6. avgusta, na praznik Jezusove spremenitve.

Fotografija: www.news.va

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh