Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je dr. Karl Bonutti

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 30. 10. 2023 / 17:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2023 / 18:20
Umrl je dr. Karl Bonutti
Karl Bopnutti, 90 let, Kostanjevica pri Novi Gorici, frančiškana p. Jernej Kurinčič, p. Niko Žvokelj. FOTO: Ksenja Hočevar

Umrl je dr. Karl Bonutti

V 96. letu starosti je zemeljsko pot sklenil ekonomist in nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu dr. Karl Bonutti. Rodil se je 3. februarja 1928, maturiral na klasični gimnaziji in na univerzi v Fribourgu v Švici magistriral iz političnih ved in ekonomije, pozneje pa tam še doktoriral iz socialne ekonomije.

Kot politični izseljenec je z ženo odšel v New York, zatem pa v Cleveland, kjer je bil dejaven v slovenski skupnosti, v letih 1955–65 pa tudi soustanovitelj in predsednik Marijine legije. Skoraj tri desetletja je bil asistent, docent ter izredni in redni profesor ekonomije na Cleveland State University. Po osamosvojitvi Slovenije je bil 1992–98 častni konzul RS za Ohio in 1998–2002 slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu. V devetdesetih letih 20. stoletja je bil gostujoči profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Bil je med zaslužnimi Slovenci po svetu, ki so pomagali, da so katoličani v Gorici dobili svoj dom, Katoliški dom, danes Kulturni center Lojze Bratuž. Leta 2022 mu je predsednik RS Borut Pahor podelil državno odlikovanje. 

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh