Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je duhovnik abbe Pierre, francoski zaščitnik brezdomcev

Objava: 22. 01. 2007 / 11:10
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je duhovnik abbe Pierre, francoski zaščitnik brezdomcev

Priljubljeni francoski duhovnik abbe Pierre, ki se je večino življenja boril za boljše življenje brezdomcev in tako postal vest Francije, je umrl danes v starosti 94 let, poročajo tuje tiskovne agencije. Umrl je v eni od pariških bolnišnic, potem ko so ga 14. januarja sprejeli zaradi pljučne infekcije.

Kot ustanovitelj mednarodne skupnosti Emmaus, ki sedaj pomaga revnim in brezdomcem že v 50 državah po svetu, je bil vest Francije od leta 1950, ko je parlament prepričal v sprejem zakona, s katerim je bilo posestnikom prepovedano izgnati najemnike med zimo.

Francoski predsednik Jacques Chirac je ob vesti poudaril, da so "izgubili velikega človeka, vest, poosebljeno dobroto".

Abbe Pierre se je rodil kot Henri Groues v Lyonu 5. avgusta 1912. Po šolanju pri jezuitih se je pridružil kapucincem in postal duhovnik. Ime Pierre je dobil med drugo svetovno vojno, ko je sodeloval s francoskim uporniškim gibanjem in pomagal mnogim ljudem. Po vojni leta 1949 je odprl prvo zatočišče za brezdomce v neki prenovljeni stavbi v predmestju Pariza. Iz te je zraslo mednarodno gibanje Emmaus, ki se financira z reciklažo.

Abbe Pierre je dobil najvišje francosko državno priznanje, legijo časti, nominiran pa je bil tudi za Nobelovo nagrado za mir. V zadnjih letih je bil po javnomnenjskih anketah v Franciji ena najbolj priljubljenih osebnosti.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh