Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je najstarejši kardinal

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 07. 2021 / 10:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je najstarejši kardinal
Kardinal Vanhoye je v življenju doživel osem papežev FOTO: Vatican Media

Umrl je najstarejši kardinal

Iz Pariza so sporočili, da je umrl francoski teolog in jezuit Albert Vanhoye, ki je pred tednom dni dopolnil 98 let.

Kardinal Vanhoye je preminil včeraj, v domu za ostarele jezuite Rezidence sv. Petra Kanizija, kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa v izjavi za javnost sporočili s sedeža francoskih jezuitov. Po smrti p. Vanhoyeja je najstarejši član kardinalskega zbora upokojeni slovaški kardinal iz rimske kurije, 97-letni Jozef Tomko.

Kardinal Vanhoye je bil več kot pol stoletja član Papeškega bibličnega inštituta v Rimu. V pontifikatu papeža Benedikta XVI. (2005-2013) je svetopisemski izvedenec leta 2006 presenetljivo, kot eden redkih brez škofovskega naziva, prejel kardinalske časti za svoje teološke zasluge. Po njegovi smrti je v kardinalskem zboru še pet Francozov. Od tega so štirje mlajši od 80 let in so še vedno upravičeni do sodelovanja na volitvah za novega papeža.

Najstarejši član kardinalskega zbora je odslej 97-letni upokojeni slovaški kardinal Jozef Tomko.

Albert Vanhoye se je rodil 24. julija 1923 v severnofrancoskem mestu Hazebrouck, v življenju pa je doživel osem papežev. Leta 1941 je prehodil celo Francijo, da je v kraju Le Vignau na jugozahodu države vstopil v jezuitski noviciat. Po študiju na pariški Sorboni in različnih drugih univerzah svojega reda je v petdesetih letih prejšnjega stoletja prišel v ustanovo za preučevanje svetopisemskih ved v Vatikanu. Leta 1961 je pridobil doktorski naziv, dve leti pozneje je na istem inštitutu postal profesor in je tam predaval vse do upokojitve leta 1993.

Kardinal Vanhoye je 24. julija dopolnil 98 let.

Leta 1990, ob koncu svojega šestletnega mandata na položaju rektorja bibličnega inštituta, je kardinal Vanhoye prejel papeško imenovanje za tajnika svetopisemske komisije – to funkcijo je opravljal do leta 2001. Prav tako leta 1990 je tedanji kardinal v rimski kuriji Joseph Ratzinger kardinala Vanhoya kot svetovalca povabil v Kongregacijo za nauk vere. Vanhoye je leta 2008 vodil postne duhovne vaje za papeža. Leta 2016 se je pomaknil v drugi najvišji kardinalski razred, med t.i. kardinale duhovnike.

Pred tednom dni je kardinal Vanhoye dopolnil 98 let. V torek, 27. julija, se je na lestvici najdlje živečih kardinalov pomaknil na enajsto mesto in s tem prehitel svojega redovnega sobrata iz Italije, Paola Dezzo (1901-1999), nekoč papeškega delegata za Družbo Jezusovo. Dva dni pozneje ga je Gospod poklical k sebi.

Papež o pokojnem kardinalu: s popolno posvetitvijo je služil Gospodu in Cerkvi

Papež Frančišek je ob smrti kardinala Vanhoyeja poslal sožalni telegram p. Manuelu Morujau, predstojniku Rezidence sv. Petra Kanizija. Celotni Družbi Jezusovi je izrazil svojo bližino in izrekel sožalje sorodnikom pokojnega kardinala. Kot je zapisal, se »z ljubeznijo in občudovanjem spominja tega brata, ki je s popolno posvetitvijo služil Gospodu in Cerkvi«.

Albert Vanhoye je bil goreč redovnik, duhovni sin sv. Ignacija, izkušen profesor, vpliven biblicist ...

Albert Vanhoye je bil po papeževih besedah »goreč redovnik, duhovni sin sv. Ignacija, izkušen profesor, vpliven biblicist, cenjen rektor Papeškega bibličnega inštituta ter prizadeven in moder sodelavec nekaterih dikasterijev Rimske kurije«. Zelo rad je pisal pridige, službo pridigarja pa je opravljal »z velikodušnostjo, voden z gorečo željo, da bi vernikom oznanjal evangelij«.

Kot sporočajo na Radiu Vatikan, bo pogreb pokojnega kardinala v soboto, 31. julija, na praznik s. Ignacija, ob 11. uri v vatikanski baziliki sv. Petra vodil kardinal Leonardo Sandri.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh