Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je najstarejši katoliški osnovnošolec

Objava: 17. 08. 2009 / 07:22
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je najstarejši katoliški osnovnošolec

Kenijec Stephen Kimani Maruge se je v osnovno šolo vpisal pri 75 letih, da bi lahko prebiral Sveto pismo

Minuli petek je v kenijski prestolnici Nairobi umrl 81-letni Stephen Kimani Maruge, ki je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisan kot najstarejši učenec na svetu. Maruge se je v osnovno šolo vpisal pri 75 letih, da bi se naučil brati, saj si je želel sam prebirati Sveto pismo, kasneje pa se je spreobrnil v katoliško vero.

Maruge je umrl v domu za ostarele, pred smrtjo pa je še prejel zakrament bolniškega maziljenja, ki mu ga je podelil misijonar pater Paulino Mondo. V domu je preživel zadnja tri leta svojega življenja, Jezus pa ga je k sebi poklical po dolgotrajnem trpljenju zaradi raka na požiralniku. Pater Mondo je za afriško tiskovno agencijo povedal, da je bil ob Marugejevi smrt ob njem tudi eden izmed njegovih otrok. Marugejeva želja je bila, da bi smrt dočakal v domu, kjer je preživljal zadnja leta svojega življenja, pater Mondo pa je zagotovil, da bo na zadnji poti deležen krščanskega pogreba.

Stephen Kimani Maruge se je v osnovno šolo v zahodni Keniji vpisal leta 2003, potem ko je vlada predsednika Mwaija Kibakija izpolnila svojo predvolilno obljubo, da bo vsem državljanom zagotovila obvezno brezplačno osnovno šolanje. Maruge se je v šoli želel naučiti branja, da bi lahko samostojno prebiral Sveto pismo. V letošnjem šolskem letu je obiskoval sedmi razred.

V domu za ostarele se je Maruge s prebiranjem Katekizma katoliške Cerkve leto in pol pripravljal na zakrament svetega krsta, ki ga je prejel v župniji Kariobangi v Nairobiju.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh