Zapri
Iskanje

Umrl je španski kardinal Martinez Somalo

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 08. 2021 / 19:14
Oznake: Cerkev, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2021 / 09:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Umrl je španski kardinal Martinez Somalo

Umrl je španski kardinal Martinez Somalo
Kardinal Martinez je v mednarodnih krogih zaslovel kot kamerleng po smrti Janeza Pavla II. FOTO: Vatican Media
Kardinal Eduardo Martinez Somalo, upokojeni prefekt kongregacije za redove in nekdanji »kamerleng svete Katoliške cerkve« je v 95. letu starosti umrl v Vatikanu, danes poroča spletni portal Vatican News.

Po navedbah španskega spletnega portala Vida nueva je imel kardinal zadnje čase precej težav s srcem in ožiljem, nekaj dni je preživel tudi v bolnišnici.

Cerkveni pravnik iz pokrajine La Rioja na severu Španije, ki je mašniško posvečenje prejel leta 1950, je v mednarodnih krogih zaslovel predvsem zaradi ključnega položaja, ki ga je kot kamerleng prevzel leta 2005 med 17-dnevnim obdobjem »praznega sedeža« v Vatikanu po smrti Janeza Pavla II. do izvolitve Benedikta XVI. 

FOTO: Vatican Media

Kamerleng je zakladnik Katoliške cerkve in najstarejši kardinal, ki po smrti papeža do izvolitve novega skrbi za upravljanje Cerkve oz. Svetega sedeža.

Cerkveni pravnik iz pokrajine La Rioja na severu Španije je mašniško posvečenje prejel leta 1950.

Papež Janez Pavel II. (1978-2005) je Martineza že leta 1979 – na začetku svojega pontifikata – imenoval na ključni položaj namestnika vatikanskega državnega tajnika. Pred tem je španski duhovnik kot nuncij deloval v Kolumbiji. Leta 1988 je bil Martinez imenovan za prefekta Kongregacije za bogoslužje. Istega leta mu je Janez Pavel II. podelil kardinalski naziv. 

Leta 1992 je Martinez Somalo prevzel vodenje kongregacije za redove, leto pozneje ga je Janez Pavel II. imenoval za kamerlenga. Kardinal Martinez se je upokojil leta 2004, položaj kamerlenga pa je ohranil do leta 2007, ko je dopolnil starostno mejo 80 let.

Pokojnega kardinala se je spomnil tudi papež Frančišek

Ob smrti kardinala Somala je papež Frančišek poslal sožalno sporočilo njegovemu nečaku, msgr. Fernandu Loza Martínezu, poroča Radio Vatikan. Sveti oče je v njem izrazil svojo bližino vsem »sorodnikom ter tistim, ki so ga poznali in cenili« ter dodal, da »se z naklonjenostjo spominja rodovitnega duhovnega pričevanja tega dragega brata«.

Z naklonjenostjo se spominjam rodovitnega duhovnega pričevanja tega dragega brata.

»Ko z iskrenim občudovanjem gledam dolgo in bogato izkušnjo pokojnega kardinala, ki je bil prizadeven sodelavec kar šestih papežev mojih predhodnikov, ki so mu zaupali občutljive in pomembne službe, se Gospodu zahvaljujem za njegovo zvesto in velikodušno služenje Cerkvi in Svetemu sedežu,« je zapisal sveti oče ter dodal: »Gospoda prosim, naj ga po materinski priprošnji Svete Device sprejme v nebeško domovino, da bi užival blaženost, ki je obljubljena zvestim služabnikom evangelija. Iz srca podeljujem apostolski blagoslov vsem, ki žalujejo za njim, s posebno mislijo na sestre misijonarke Jezusa večnega Duhovnika, ki so mu ljubeznivo stregle.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh