Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl kubanski kardinal Jaime Ortega

Za vas piše:
K. C.
Objava: 29. 07. 2019 / 10:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2019 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl kubanski kardinal Jaime Ortega

Veliki duhovni pastir v nelahkem obdobju za kubansko Cerkev.
V starosti 82 let je v petek, 26. julija, po dolgi bolezni umrl kubanski kardinal Jaime Lucas Ortega. Pomemben duhovni pastir je sprejel sv. papeža Janeza Pavla II. ob njegovem zgodovinskem obisku Kube leta 1998, papeža Benedikta XVI. leta 2012 in papeža Frančiška leta 2015 in 2016, ko se je v Havani srečal s patriarhom Kirilom.

Papežev sožalni telegram

Sožalni telegram je v imenu svetega očeta poslal havanskemu nadškofu msgr. Juanu Garcii Rodriguezu vatikanski državni sekretar kardinal Pietro Parolin.

V telegramu je sveti oče zapisal, da moli za večni pokoj duše kardinala, »ki je služil Cerkvi in svojim bratom v različnih službah, ki so mu bile zaupane po Božji previdnosti« ter vsem »podeljuje apostolski blagoslov, kot znamenje krščanskega upanja v vstalega Gospoda.«

Študiral filozofijo, humanistiko in teologijo

Kardinal Jaime Lucas Ortega y Alamino, v zadnjem obdobju svojega življenja že zaslužen havanski nadškof, se je rodil 18. oktobra 1936 v kubanski škofiji Matanzas. Pripravo na duhovništvo je začel v semenišču sv. Alberta Velikega, ki ga je vodilo duhovniško združenje tujih misij iz Quebeca. Po štirih letih študija humanistike in filozofije ga je škof poslal na študij teologije v Kanado. Po vrnitvi na Kubo je bil 2. avgusta 1964 posvečen v duhovnika v katedrali v Matanzasu.

Njegovo duhovniško službovanje je bilo v letu 1966 prekinjeno zaradi osemmesečne internacije v delovnem taborišču. Po vrnitvi na svobodo je bil imenovan za župnika v svoji rodni vasi, dve leti pozneje pa je deloval v katedrali v Matanzasu. Sv. Janez Pavel II. ga je leta 1978 imenoval za škofa škofije Pinar del Río, leta 1981 pa za havanskega nadškofa. Nadškofijo San Cristóbal v Havani je vodil več kot 34 let.

Kardinalski naslov mu je leta 1994 podelil papež Janez Pavel II. Kardinal Jaime Ortega se je aprila 2005 udeležil konklava, na katerem je bil izvoljen papež Benedikt XVI., in pozneje tudi konklava marca 2013, ki je za papeža izbralo papeža Frančiška. Leta 2016 je sveti oče prejel njegov odstop s položaja havanskega nadškofa. po dolgem boju z rakom je umrl v petek, 26. julija 2019, v zgodnjih jutranjih urah v starosti 82 let.

Veliko delo v težkem obdobju

Za seboj je pustil obsežno pastoralno delo, ki ga je opravljal v nelahkem obdobju za Cerkev in občestvo na Kubi, ko je razmere diktiral komunistični totalitarni režim. Kljub temu je havanski nadškof izvrševal intenzivno pastoralno delo, odpiral nove župnije, ustanovil škofijski pastoralni svet, obnovil več kot 40 cerkva in župnijskih domov. Leta 1991 je v Havani ustanovil dobrodelno ustanovo, s čimer se je začel razvoj kubanskih dobrodelnih organizacij.

Čeprav Cerkev na Kubi dolgo ni imela dostopa do medijev in komunikacijskim sredstvom, se je kardinalu Ortegi uspelo priti do ljudi prek pridig, okrožnic, razglasov in poslanic. Štirikrat je bil izvoljen za predsednika Škofovske konference na Kubi in hkrati opravljal funkcijo podpredsednika Latinskoameriškega škofovskega sveta CELAM in svetovalec Papeške komisije za Latinsko Ameriko.

Sprejel tri papeže

V januarju 1998 je kardinal Jaime Ortega na kubanski zemlji pozdravil sv. papeža Janeza Pavla II. na njegovem zgodovinskem potovanju na karibski otok. Marca 2012 je gostil njegovega naslednika Benedikta XVI. Prav on je sprejel tudi papeža Frančiška na obisku Kube septembra 2015 in znova 12. februarja 2016 v Havani na zgodovinskem srečanju papeža z moskovskim patriarhom Kirilom.

Duhovništvo dar, povezano s trpljenjem

Sedanji havanski nadškof Juan de la Caridad Garcia Rodriguez je ob smrti kardinala Ortege dejal: » Ko pomislimo na kardinala Jaimea z ljubeznijo in hvaležnostjo, se v nas zbuja zavedanje, da bo ostal med nami, spremljal nas bo spomin na njegov ljubeznivi nasmeh, daljnosežno inteligenco in pričevanje duhovništva, ki je bilo zanj dar, ob nekaterih priložnostih tudi povezan s trpljenjem.«

Po smrti kardinala Jaimea Lucasa Ortege se je članstvo Zbora kardinalov zožilo na 217 članov, izmed katerih je 120 volivcev.

Vir: Vatican News

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh