Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl msgr. Franc Bole

Objava: 18. 02. 2020 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl msgr. Franc Bole

Umrl msgr. Franc Bole

V 88. letu starosti je h Gospodu odšel ustanovitelj Ognjišča in Radia Ognjišče.

Foto: Benjamin Pezdir

V 88. letu starosti je h Gospodu odšel ustanovitelj Ognjišča in Radia Ognjišče, msgr. Franc Bole.

Po mašniškem posvečenju leta 1958 je postal župnik v Postojni in že tedaj razmišljal o mladinskem časopisu, zamisel pa z Bojanom Ravbarjem in Silvestrom Čukom udejanjil leta 1965, ko je bil župnik v Bertokih. Tedaj je izšla prva številka župnijskega lista Farno Ognjišče, ki je hitro prerasel v revijo Ognjišče, ta pa v nekaj letih v najbolj razširjen slovenski mesečnik z astronomsko naklado več kot 100.000 izvodov leta 1989.

Franc Bole je bil prvi direktor Slovenske karitas, že leta 1968 je začel organizirana romanja bolnikov in invalidov na Brezje. Leta 1994 je na noge postavil še Radio Ognjišče, vse do smrti pa je bil direktor Tiskovnega društva Ognjišče. »Bogu sem najbolj hvaležen, da mi je dal tako sposobne sodelavce. Vedno sem bil prepričan, da je delo lahko uspešno le, če delamo skupaj,« je poudaril. Papež Janez Pavel II. ga je odlikoval z nazivom monsignor, prejel je državni red za zasluge za prispevek pri oblikovanju odprtega in demokratičnega medijskega prostora, Slovenska škofovska konferenca mu je podelila Odličje svetega Cirila in Metoda, Združenje novinarjev in publicistov pa častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo.

Slovo v petek

Z Radia Ognjišče so sporočili, da se bodo od msgr. Boleta poslovili v petek, 21. februarja 2020. Ob 9.30 ga bodo prepeljali v koprsko stolnico, kjer bo ob 15. uri pogrebna maša in slovo. Po sveti maši ga bo škof z najožjimi sodelavci in sorodniki pospremil na koprsko pokopališče, kjer bo pokojni čakal vstajenja v duhovniškem grobu ob pokopališki kapeli. Vabljeni, da se od msgr. Boleta poslovite v petek v stolnici. Namesto cvetja in sveč darujte za svete maše in za Karitas – za družine v stiski.

PREBERITE ŠE:

Cerkveni vizionar

»Zavedam se, da to odlikovanje ni samo moje«

Videl je cilje in poti

Častno Meškovo priznanje prejel Franc Bole

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh