Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl poslanec z najdaljšim parlamentarnim stažem

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 04. 2024 / 06:42
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2024 / 06:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl poslanec z najdaljšim parlamentarnim stažem
Dolgoletni poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli (1954–2024).

Umrl poslanec z najdaljšim parlamentarnim stažem

Kot so sporočili iz Državnega zbora, je umrl nekdanji dolgoletni poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

Bil je poslanec z najdaljšim stažem v Sloveniji, v parlamentarnih klopeh je namreč sedel kar sedem mandatov, skupno 9312 dni med letoma 1992 in 2018, ko ni več kandidiral, nasledil pa ga je zdajšnji poslanec Felice Žiža.

Vodja in član poslanske skupine

Roberto Battelli je bil vodja in član poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti in član več delovnih teles. Hkrati je bil tudi član Družbenopolitičnega zbora Skupščine Republike Slovenije med letoma 1990 in 1992.

Študija ni zaključil

Rodil se je leta 1954 v Pulju, se pri 5 letih z družino preselil v Slovenijo in nato v Kopru obiskoval italijansko osnovno šolo in gimnazijo, študiral pa filozofijo in primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti, vendar študija ni zaključil.

Glavna vloga v filmu

Kot novinar in urednik se je sprva zaposlil na TV Koper-Capodistria, leta 1988 pa postal dopisnik reškega dnevnika La Voce del Popolo. Bil je tudi igralec in imel glavno vlogo v filmu Krizno obdobje (1981) Francija Slaka.

Odločilni glas Zakonu o verski svobodi

V času prve vlade Janeza Janše je dal med drugim odločilni glas Zakonu o verski svobodi, saj je, kot je pred desetletjem pojasnil v intervjuju za Dnevnik, preprosto ugotovil, da si ga želijo vse večje verske skupnosti.

O diskriminaciji vere

»Zame je bila takšna odločitev samoumevna. Vera je bila v našem prostoru dolga desetletja sistemsko diskriminirana. Še zdaj je družba globoko zaznamovana s komunistično revolucijo,« je tedaj pojasnil Battelli.

O upoštevanju ustave in zakonodaje

Glede svojega političnega delovanja pa: »V 80. letih sem bil angažiran. Demokracija in človekove pravice so me od nekdaj zelo zanimale. Po toliko letih dela v Državnem zboru bi rad videl, da bi se ustava in zakonodaja dejansko upoštevali.«

Premišljen, dialoški, strpen

Veljal je za premišljenega človeka, dialoškega politika in strpnega razpravljavca, ki je spoštoval tudi mnenje drugače mislečih, zato so se mu ob njegovi smrti poklonili politični sopotniki z obeh političnih polov.

Minuta molka

»Poslanke in poslanci Državnega zbora se bodo nekdanjemu poslancu poklonili z minuto molka na prvi prihodnji seji Državnega zbora. Ohranili ga bomo v trajnem spominu,« so še zapisali v Državnem zboru.

Nalaganje
Nazaj na vrh