Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl še zadnji menih iz Tibhirina

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 11. 2021 / 14:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2021 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl še zadnji menih iz Tibhirina
Papež Frančišek je menihu iz Tibhirina ob srečanju v Maroku poljubil roko FOTO: Vatican Media

Umrl še zadnji menih iz Tibhirina

Bil je še zadnji živeči menih iz skupnosti francoskih trapistov iz alžirskega Tibhirina: včeraj je v Maroku umrl tudi br. Jean-Pierre Schumacher.

Pri Založbi Družina je izšla knjižica »Živeti puščavo« z zapisi premišljevanj in pričevanj menihov iz Tibhirina. Knjižico lahko prelistate TUKAJ.

Br. Jean-Pierre je bil star 97 let in je zadnja leta preživljal v skupnosti trapistov v gorovju Atlas. Leta 2019 se je med papeževim obiskom v Maroku, kjer je živel po smrti svojih sobratov iz Tibhirina, še srečal s svetim očetom; papež Frančišek je menihu takrat poljubil roko, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. O njegovi smrti so včeraj poročali francoski mediji, ki so ob tem tudi spomnili, da je br. Jean-Pierre decembra lani preživel še okužbo z novim koronavirusom.

Br. Jean-Pierre Schumacher leta 2018 med beatifikacijo svojih sobratov v Oranu FOTO: Vatican Media

Schumacherjevih sedem sobratov trapistov v Tibhirinu so marca 1996 med alžirsko državljansko vojno ugrabili islamski skrajneži. Dejanje je priznala teroristična skupina Islamique Arme, ki je v zameno za talce zahtevala izpustitev svojih voditeljev. Dobra dva meseca po ugrabitvi, konec maja istega leta, so našli posmrtne ostanke sedmih trapistov – njihove odsekane glave; ostankov trupa še do danes niso odkrili. Schumacher je uspel pobegniti pred ugrabitelji: med napadom na samostan »Naše ljube Gospe iz Atlasa« se je skril v prostore za goste.

Božji možje

Kako je umrlo sedem trapistov iz Tibhirina, še danes ni povsem jasno. Njihova zgodba je širši javnosti postala znana leta 2010, ko je v kinematografe prišel film francoskega režiserja Xavierja Beauvoisa z naslovom »Božji možje«. Osem let pozneje je bilo sedem menihov iz Tibhirina v alžirskem Oranu skupaj s še dvanajstimi alžirskimi mučenci razglašenih za blažene.

Sedem menihov iz Tibhirina je bilo leta 2018 v alžirskem Oranu skupaj s še dvanajstimi alžirskimi mučenci razglašenih za blažene.

Br. Jean-Pierre Schumacher, rojen 15. februarja 1924, je v skupnosti v Tibhirinu preživel skupno trideset let svojega življenja. Drugi preživeli po napadu na skupnost tibhirinskih trapistov, br. Amédée, je umrl leta 2008.

Kupi v trgovini

Živeti puščavo
Svetniki
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh