Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl škof Edward Pevec

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 15. 12. 2014 / 07:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl škof Edward Pevec

V Clevelandu je v nedeljo, 14. decembra, preminil škof Edward Pevec.

V večernih urah na tretjo adventno nedeljo, 14. decembra, je v Borromeo semenišču v Clevelandu, kjer je preživljal večer življenja, umrl upokojeni clevelandski škof dr. Edward Pevec, eden najmarkantnejših Slovencev v Clevelandu. Prav v dneh, ko se običajno naši rojaki zbrali v tamkajšnjem semenišču na božičnem sprejemu in srečanju z njim je odjeknila žalostna novica o njegovi smrti. O pogrebu in vsem drugem poročali v prihodnji Družini.



Edward Pevec se je rodil 16. aprila 1925 v Clevelandu Antonu in Frančiški Pevec, priseljencema s Kranjskega: oče je bil doma iz Šentlovrenca, mama pa iz Vavte vasi. Na duhovniški poklic je začel misliti med osnovno šolo, ko se je izkazoval kot nadarjen športnik in je ministriral v znameniti slovenski župniji sv. Vida ob aveniji St. Clair, kjer je bila največja slovenska naselbina v Clevelandu. Poseben vzor mu je bil takratni župnik mons. Jernej Ponikvar. Šolanje je nadaljeval na Latinski visoki šoli v Clevelandu. Po maturi je vstopil v bogoslovje v Detroitu. V duhovnika je bil posvečen 29. aprila 1950. Kot kaplan je služboval najprej dve leti v župniji Matere božje v Elyriji, nato v slovenski župniji sv. Lovrenca v Clevelandu, kjer je živel in deloval po prihodu v ZDA tudi ljubljanski škof dr. Gregorij Rožman. Leta 1953 je začel poučevati na Visoki bogoslovni šoli sv. Boromeja v Wickliffu. Leta 1956 je opravil magisterij na univerzi John Caroll v Clevelandu, leta 1964 pa doktorat na univerzi Western Reserve. Leta 1975 se je vrnil za župnika v domačo župnijo sv. Vida. Štiri leta pozneje je postal rektor bogoslovnega semenišča za clevelandsko škofijo. 13. aprila leta 1982 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za clevelandskega pomožnega škofa in vikarja za področje z 52 katoliškimi župnijami in okoli 200.000 prebivalci. Posvečen je bil 2. julija 1982 za naslovnega škofa antične škofije Mercia. Njegovo škofovsko geslo je: Prihajam, da izpolnim Tvojo voljo. Časopisi so tedaj zapisali o njem: »Škof Pevec gleda na svojo novo službo kot na poprejšnjo službo župnika in učitelja: biti Jezus bližnjemu.« Zaradi starosti se je leta 3. aprila 2001 upokojil.


Praznovanj pri Mariji vnebovzeti se je rad udeležil tudi škof Pevec (ob 60-letnici župnika Kumšeta).

V polstoletnem delovanju se je številnim ljudem priljubil s svojo veliko ponižnostjo, prijaznostjo in ljubeznijo, da je vsem v resničen zgled. Leta 2003 je bil v Clevelandu izbran za osebnost leta. Šestdeset let duhovništva je praznoval v nedeljo, 2. maja 2010, v svoji rojstni župniji pri sv. Vidu v Clevelandu. Škof Pevec je bil zelo priljubljen ne le med slovenskimi, ampak tudi drugimi verniki v clevelandski škofiji. V Sloveniji s ega bomo spomnili tudi po tem, da mu je bil posebno pri srcu postopek za razglasitev škofa Baraga za blaženega. Ob zadnjem obisku v Sloveniji v devetdesetih letih, ko je sme prišel s svojimi sorodniki, pa se je zapisal kot velik dobrotnik žužemberške cerkve, ki se je prav takrat obnavljala. Vedno se je rad udeleževal slovesnosti po slovenskih župnijah v Clevelandu in vseh prireditev naših rojakov. Bil je zaželjen gost in priljubljen med vsemi. Smrt velikega rojaka je močno prizadela vso slovensko skupnost v Združenih državah.

foto: Phil Hrvatin

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh