Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl soustanovitelj Slovenskega knjižnega sejma

Za vas piše:
K. C.
Objava: 07. 02. 2020 / 10:50
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2020 / 11:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl soustanovitelj Slovenskega knjižnega sejma

Umrl je dr. Martin Žnideršič, (1934-2020), soustanovitelj Slovenskega knjižnega sejma.

Umrl je dr. Martin Žnideršič, (1934-2020), soustanovitelj Slovenskega knjižnega sejma, so zapisali na profilu Slovenskega knjižnega sejma na Facebooku. Dodali so, da je bil prejemnik prve Schwentnerjeve nagrade (1999) in "človek, ki je poleg Lavoslava Schwentnerja najbolj zaznamoval slovensko založništvo". Star je bil 86 let.



Poleg tega je leta 1980 prejel tudi Listino knjige (najvišje priznanje jugoslovanskega založništva). Delal je kot urednik v kulturni redakciji TV Slovenija, v Mladinski in Cankarjevi založbi ter bil predavatelj na Oddelku za bibliotekarstvo na Filozofski fakulteti. Bil je predsednik Združenja založnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije, predsednik Splošnega združenje  grafične, grafično predelovalne industrije, časopisne in založniške dejavnosti ter knjigotrštva, predsednik skupščine Poslovne zajednice izdavača i knjižara Jugoslavije in predsednik Združenja za tisk pri GZS. Vrsto let je bil tudi član mednarodnega odbora Mednarodne zveze založnikov.

Leta 1971 se je na frankurtskem sejmu rodila ideja za Slovenski knjižni sejem, ki je prerasel v največjo kulturno prireditev v Sloveniji. Žnideršič je bil član prvega upravnega odbora sejma ter govorec na prvem knjižnem sejmu na Gospodarskem razstavišču leta 1972.


Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh